W urnie są 4 kule białe i 3 czarne ... wyciagamy kolejno bez zwracania 7 kul ... Oblicz prawdopodobieństwo wyciagnięcia kul czarnych przed białymi ...
Znowu chodzi mi o tok rozumowania aniżeli wynik ...
Jakie jest prawdopodobieństwo, że szybciej wyciągne kule
Jakie jest prawdopodobieństwo, że szybciej wyciągne kule
jak kule sa nierozroznialne to:
\(\displaystyle{ moc\Omega=C^4_7}\)
\(\displaystyle{ mocA=C^3_6}\)
jak sa rozroznialne to:
\(\displaystyle{ moc\Omega=P_7}\)
\(\displaystyle{ mocA=P_6*C^1_4}\)
\(\displaystyle{ moc\Omega=C^4_7}\)
\(\displaystyle{ mocA=C^3_6}\)
jak sa rozroznialne to:
\(\displaystyle{ moc\Omega=P_7}\)
\(\displaystyle{ mocA=P_6*C^1_4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 4 kwie 2005, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuchnia
- Podziękował: 5 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że szybciej wyciągne kule
A nie można tego zrobić z drzewka ?? Tam wszystko ładnie widać
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że szybciej wyciągne kule
No drzewo, nie drzewo ... Tu chyba bardziej o zapis zadania chodziło, bo własnie można to na 3 sposoby rozumieć ... 2 już podał _el_doopa a kolejny to taki, że jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwsze 3 to będą czarne ... Autorowi zadania jednak o to chodziło ... I dlatego tego nie lubie ... Wiedz tu o co im chodzi ...
Dzięki ...
Dzięki ...