(zawody) bal kobiety mężcz, wodzirej losuje
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
(zawody) bal kobiety mężcz, wodzirej losuje
\(\displaystyle{ P=2(\frac{k}{2n})(\frac{2n-k}{2n-1})}\) . Funkcja zmiennej k jest parabolą o ramionach skierowanych w dół, więc maksimum przyjmuje w wierzchołku.
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
(zawody) bal kobiety mężcz, wodzirej losuje
Mamy funkcje zmiennej k i chcemy znaleźć jej maksimum. Jak pisałem jest to parabola o ramionach skierowanych w dół, więc maksimum przyjmuje w wierzchołku.
\(\displaystyle{ 2(\frac{k}{2n})(\frac{2n-k}{2n-1})=0}\)
\(\displaystyle{ -\frac{1}{n(2n-1)}k^2+\frac{2}{2n-1}k=0}\).
Współrzędna wierzchołka, które dają ci szukane k i wartość p-stwa, to \(\displaystyle{ \left( {-\frac{b}{2a}},{-\frac{\Delta}{4a}} \right)}\).
\(\displaystyle{ 2(\frac{k}{2n})(\frac{2n-k}{2n-1})=0}\)
\(\displaystyle{ -\frac{1}{n(2n-1)}k^2+\frac{2}{2n-1}k=0}\).
Współrzędna wierzchołka, które dają ci szukane k i wartość p-stwa, to \(\displaystyle{ \left( {-\frac{b}{2a}},{-\frac{\Delta}{4a}} \right)}\).