Prawdopodobienstwo sumu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maverick3001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2007, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Prawdopodobienstwo sumu

Post autor: maverick3001 »

Dane są P(A)=1/2, P(B)=1/3 i P(C)=1/4, wszystkie niezależne. Obliczyć P(AuBuC).
To znaczy że są niezależne parami i 3 razem? Jak to policzyć poprawnie?
Raczej napewno trzeba zkorzystać z tego:
P(AuBuC)=P(A)+P(B)+P(C)-P(AnB)-P(AnC)-P(BnC)+P(AnBnC)
a jeśli P(AnB)=1/2*1/3 itd to razem wychodzi P(AuBuC)=3/4.
Można to tak liczyć?
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Prawdopodobienstwo sumu

Post autor: Janek Kos »

Ja też po prostu podstawiłbym do wzory.
ODPOWIEDZ