Dwie urny, dwa pojemniju i dwa zakłady.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nutek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 lis 2007, o 18:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: białystok

Dwie urny, dwa pojemniju i dwa zakłady.

Post autor: nutek »

Czy moglibyście pomóc mi w rozwiązaniu tych zadań metodą drzewka czy jakoś tak?
Oto one:

1. W pierwszej urnie znajdują się 3 czarne i 7 białych kul, a w drugiej 4 czarne i 6 białych. Przenosimy z pierwszej urny do drugiej 1 kulę, a następnie losujemy z drugiej urny 1 kulę. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli z drugiej urny.

2. Dane są dwa pojemniki. W pierwszym jest 6 kul białych i 5 czarnych, a w drugim 4 białe i 5 czarnych. Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadną mniej niż 3 oczka, to losujemy jedną kule z pierwszej urny, w przeciwnym przypadku jedną z drugiej urny.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania kuli białej.

3. W sklepie znajdują się soki jabłkowe wyprodukowane w dwóch zakładach Z1 i Z2. Stosunek ilości tych soków w sklepie jest równy odpowiednio 1:3. Poza tym wiadomo, że pierwszego gatunku jest średnio 80% soku z zakładu Z1 i 90% z zakładu Z2. Ekspedientka sprzedała losowo wybrany karton soku jabłkowego. Jakie jest prawdopodobieństwo, że był to sok w pierwszym gatunku?

Poprawiłam temat i zapis - wbrew pozorom, kiedy zadania są bez większych odstępów i z błędami, to trochę trudniej je odczytać.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2007, o 19:53 przez nutek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Dwie urny, dwa pojemniju i dwa zakłady.

Post autor: Janek Kos »

Drzewa wychodzą mi nie najlepiej, więc po prostu napiszę a ty będziesz mógł to sobie przerysować. Rozwiąże zadanie 2, bo resztę rozwiązuje się tak samo.
Najpierw musimy określić p-stwa z jakimi bedziemy losowali z pierwszej (I) albo drugiej (II) urny.
P(I)=P(mniej niż 3)=1/3 i wtedy losujemy z pierwszej.
P(II)=P(>=3)=2/3 i wtedy los. z drugiej.
P-stwo otrzymania białej P(B)=P(B|I)P(I)+P(B|II)P(II)=(6/11)*(1/3)+(4/9)*(2/3)
ODPOWIEDZ