1)Spośród liczb naturalnych od 1 do 201 losujemy bez zwracania 2 liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma ich sześcianów jest podzielna przez 3. Interesuje mnie sam wynik - po prostu chcę sprawdzić, czy się nie pomyliłem.
2)Rzucamy symetryczną monetą tak długo, dopóki dwa razy pod rząd nie upadnie ona tą samą stroną. Obliczyć prawdopodobieństwo, że doświadczenie zakończy się co najwyżej po 5 rzutach.
losowanie liczb
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
losowanie liczb
1. wyszło mi tak\(\displaystyle{ \frac {{67 \choose 2} + 67 ^{2} } { {201 \choose 2} }= \frac{1}{3}}\)
[ Dodano: 15 Listopada 2007, 13:39 ]
w 2. wynik to \(\displaystyle{ 1- \frac{1}{16}= \frac{15}{16}}\)
[ Dodano: 15 Listopada 2007, 13:39 ]
w 2. wynik to \(\displaystyle{ 1- \frac{1}{16}= \frac{15}{16}}\)