Rozwiązuję zadanie z prawdopodobieństwa i skorzystałem ze wzoru (schematu) Bernoulliego chodzi mi dokładnie o ten symbol newtona jak się go rozwiązuje itp - mam nadzieję że ktoś mi to wyjaśni:
\(\displaystyle{ [{5\choose 4}*\frac{1}{2}^{4}*\frac{1}{2}+{5\choose 5}*\frac{1}{2}^{5}*\frac{1}{2}]=??}\)
Pozdrawiam
Prawdopodobieństwo - zadania - pytania
- Arbooz
- Gość Specjalny
- Posty: 357
- Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białogard/Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Prawdopodobieństwo - zadania - pytania
Wzór Newtona:
\(\displaystyle{ {n\choose k} = \frac{n!}{k! * (n-k)!}}\)
Dla pewności:
\(\displaystyle{ 0! = 1}\)
\(\displaystyle{ n! = (n-1)! * n}\)
gdzie n>0
\(\displaystyle{ {n\choose k} = \frac{n!}{k! * (n-k)!}}\)
Dla pewności:
\(\displaystyle{ 0! = 1}\)
\(\displaystyle{ n! = (n-1)! * n}\)
gdzie n>0
Prawdopodobieństwo - zadania - pytania
to jeśli możesz to rozpisz mi jak to bedzie wyglądąc bo nie bardzo mogę zrozumieć
\(\displaystyle{ {5\choose 4}=\frac{5!}{4!*(5-4)!}=??}\)
dalej jak obliczyć??
\(\displaystyle{ {5\choose 4}=\frac{5!}{4!*(5-4)!}=??}\)
dalej jak obliczyć??
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Prawdopodobieństwo - zadania - pytania
\(\displaystyle{ {5\choose 4} =\frac{5!}{4!\cdot(5-4)!}=\frac{5!}{4!}=\frac{1\cdot 2\cdot 3\cdot 4\cdot 5}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 4}=5}\)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Prawdopodobieństwo - zadania - pytania
Dobra Dzięki wielkie mniej więcej już rozumiem przypomnialem sobie...
A teraz jak się sprawdza niezależność zdarzeń??
na przykładzie takiego zadania:
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. niech zdarzenie A polega na tym, że za pierwszym rzutem wypadły co najmniej cztery oczka, zaś zdarzenie B na tym, że suma wyrzuconych oczek w obu rzutach jest większa od 7. Czy zdarzenia A i B są niezależne??
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{5}{12}}\)
Nikt nie pomoże??
A teraz jak się sprawdza niezależność zdarzeń??
na przykładzie takiego zadania:
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. niech zdarzenie A polega na tym, że za pierwszym rzutem wypadły co najmniej cztery oczka, zaś zdarzenie B na tym, że suma wyrzuconych oczek w obu rzutach jest większa od 7. Czy zdarzenia A i B są niezależne??
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{5}{12}}\)
Nikt nie pomoże??