1.Ewa zaplanowała w sierpniu siedmiodniowy urlop w górach. Prawdopodobieństwo słonecznej pogody w górach w dni sierpniowe wynosi 0,3. Jakie jest prawdopodobiństwo że w czasie urlopu:
a) jeden dzień bęzie słoneczny?
b)wszystkie dni będą słoneczne?
c)więcej niż 5 dni będzie słonecznych?
2.Z tali liczącej 36 kart 6 razy losujemy jedną kartę po każdym losowaniu wylosowaną kartę zwracamy do talii. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, ze wylosujemy 3 krotnie asa???
SERDECZNIE DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC
Schemat Bernoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 28 wrz 2007, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
Schemat Bernoulliego
1
a) \(\displaystyle{ {7\choose1}*03^1*07^6}\)
b)\(\displaystyle{ {7\choose7}*03^7*0,7^0}\)
2
\(\displaystyle{ {6\choose3}*\frac{4}{36}^3*\frac{32}{36}^3}\)
a) \(\displaystyle{ {7\choose1}*03^1*07^6}\)
b)\(\displaystyle{ {7\choose7}*03^7*0,7^0}\)
2
\(\displaystyle{ {6\choose3}*\frac{4}{36}^3*\frac{32}{36}^3}\)