Rzuty monetą, zmienna losowa...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
moonwalker83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 lis 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZS

Rzuty monetą, zmienna losowa...

Post autor: moonwalker83 »

Witam! Mam problem z takim oto zadaniem:
Gracz po wpłaceniu kwoty pieniężnej w wysokości a zł wchodzi do gry. Gra polega na wykonywaniu niezależnych rzutów monetą. Jeżeli orzeł po raz pierwszy wypadnie w k-tym rzucie to gracz wygrywa \(\displaystyle{ q^{k}}\) zł. Wartością zmiennej losowej X jest wysokość wygranej. Dla jakiej wartości q mamy równość E(X)=a ? W takim przypadku mówimy, że gra jest sprawiedliwa. Obliczyć q przy a=1000 zł.

Jeśli ktoś to ogarnia to z góry dziękuję za pomoc.
UNIX_admin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 32 razy

Rzuty monetą, zmienna losowa...

Post autor: UNIX_admin »

wartosc oczekiwana jest w tym przypadku suma nieskonczonego ciagu geometrycznego \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{\infty} \left( \frac{q}{2} \right)^{i}}\)

trzeba rozpatrzyc 3 przypadki:
\(\displaystyle{ q>2}\)
\(\displaystyle{ q=2}\)
\(\displaystyle{ q }\)
ODPOWIEDZ