Ze zbioru Z osujemy kolejno bez zwracania dwie liczby...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mmichniu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 5 lis 2006, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Ze zbioru Z osujemy kolejno bez zwracania dwie liczby...

Post autor: mmichniu »

Witam, mam problem z następującym zadaniem...

Ze zbioru Z={\(\displaystyle{ x \in C: x>0 x qslant 5 \frac{ 3^{x} }{ 3^{x} - 2^{x} } qslant 3}\) } losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby a i b, które traktujemy jako współrzędne punktu P(a,b). Oblicz prawdpodobieństwo, że punkt P leży na prostej o równaniu 2x - y - 1 =0
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Ze zbioru Z osujemy kolejno bez zwracania dwie liczby...

Post autor: wb »

Z rozwiązania nierówności opisującej zbiór wychodzi \(\displaystyle{ x qslant 1}\).

Oznacza to, że Z={1,2,3,4,5}.

W wyniku losowania dwu liczb w sposób opisany w treści zadania otrzymuje się punkty o różnych współrzędnych całkowitych od 1 do 5 włącznie. Punktów takich jest 4*5=20 a tylko dwa (2;3) oraz (3;5) leżą na podanej prostej. Stąd prawdopodobieństwo wynosi 2/20=1/10.
mmichniu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 5 lis 2006, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Ze zbioru Z osujemy kolejno bez zwracania dwie liczby...

Post autor: mmichniu »

Właśnie przed momentem rozwiązałem to zadanie ale dzięki za pomoc...przynajmniej wiem, że mam dobrze
pozdro
ODPOWIEDZ