Spośród cyfr zbioru {1,...,9} losujemy dwie...
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Spośród cyfr zbioru {1,...,9} losujemy dwie...
Spośród cyfr 1,2,3....,9 losujemy kolejno bez zwracania dwie i tworzymy z nich liczbę dwucyfrową (której cyfrą dziesiątek jest pierwsza z wylosowanych cyfr) Jakie jest prawdopodobieństwo że otrzymana liczba jest parzysta?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2007, o 22:10 przez ewkaj89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 10 razy
Spośród cyfr zbioru {1,...,9} losujemy dwie...
Moc omegi to wariacja bez powtórzeń 2-elementowa ze zbioru 9-elementowego: 9*8=72.
Uwzględniasz 2 przypadki (losujesz sposród 5 nieparzystych i 4 parzystych):
-gdy za pierwszym razem wyciągniesz liczbę parzystą, wówczas 4*3=12 (dwie parzyste liczby)
-gdy za pierwszym razem wyciągniesz liczbę nieparzystą, wówczas 5*4=20 (pierwsza nieparzysta, druga parzysta)
Wynik: (12+20)/72
Uwzględniasz 2 przypadki (losujesz sposród 5 nieparzystych i 4 parzystych):
-gdy za pierwszym razem wyciągniesz liczbę parzystą, wówczas 4*3=12 (dwie parzyste liczby)
-gdy za pierwszym razem wyciągniesz liczbę nieparzystą, wówczas 5*4=20 (pierwsza nieparzysta, druga parzysta)
Wynik: (12+20)/72