rzucamy 4 razy moneta. oblocz prawdopodobienstwo tego,że :
a) w drugim i czwartym razem otrzymamy reszke
b) co najmniej raz otrzymamy orła.
Czterokrotny rzut monetą.
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
Czterokrotny rzut monetą.
[ post zmieniony przeze mnie ze względu na nieprawdziwe i szkodliwe treści które zawierał:) ]
Ostatnio zmieniony 22 gru 2007, o 15:40 przez jarekp, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 cze 2007, o 18:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Czterokrotny rzut monetą.
no, wynik niestety błędy ma podbno wyjść w
a) 1/4
b) 15/16
Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
a) 1/4
b) 15/16
Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Czterokrotny rzut monetą.
Ad 1
\(\displaystyle{ 1\cdot\frac{1}{2}\cdot1\cdot\frac{1}{2}=\frac{1}{4}}\)
Ad 2
\(\displaystyle{ 1-(\frac{1}{2})^4=\frac{15}{16}}\)
\(\displaystyle{ 1\cdot\frac{1}{2}\cdot1\cdot\frac{1}{2}=\frac{1}{4}}\)
Ad 2
\(\displaystyle{ 1-(\frac{1}{2})^4=\frac{15}{16}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 cze 2007, o 18:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Czterokrotny rzut monetą.
łeee nie rozumiem (( skąd wzieły się te 1?? co to jest? i dlaczego w drugim pukcie sie to odejmuje a nie dodaje. Prosze o wyjasnienie tak zebym to wszytko jakos pojęła
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Czterokrotny rzut monetą.
1 - prawdopodobieństwo wyrzucenia orła lub reszki (dotyczy rzutów: pierwszego i trzeciego).
W drugim jest odejmowanie ponieważ skorzystałam ze zdarzeń przeciwnych.
W drugim jest odejmowanie ponieważ skorzystałam ze zdarzeń przeciwnych.