ze zbiory liczb {1,2,3,4,5} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. oblicz P że ich iloczyn jest nieparzysty jesli wiadomo, ze suma jest parzysta.
jak robie to zadanie korzystajac ze wzoru na prawdopodobienstwo warunkowe to mi wychodzi ze to prawdopodobienstwo jest rowne 1...
a jak zawezic dziedzine do takiej w ktorej suma dwoch licz jest parzysta i liczyc z klasycznego to wychodzi 3/4.
pytanie: czy to zadanie da sie policzyc z warunkwoego jesli nie to dlaczego? i od czego zalezy to ze sie nie da danego zadania zrobic z warunkowego ?
prawdopodob. warunkowe
prawdopodob. warunkowe
\(\displaystyle{ moc\Omega=C^2_5=10}\)
\(\displaystyle{ mocAnB=3}\)
\(\displaystyle{ mocB=4}\)
wobec tego:
\(\displaystyle{ P(A|B)={P(AnB) \over P(B)}={0.3 \over 0.4}={3\over 4}}\)
\(\displaystyle{ mocAnB=3}\)
\(\displaystyle{ mocB=4}\)
wobec tego:
\(\displaystyle{ P(A|B)={P(AnB) \over P(B)}={0.3 \over 0.4}={3\over 4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 mar 2005, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: żoliboż
prawdopodob. warunkowe
oo dzieki przeoczylem (2,4) ehh dlatego walsnie nie lubie prawdopodobienstwa :/ ze wszystkim sobie radze tylko to prawdopodobienstwo jest powalone