Jakie jest P, że 2 osoby urodziły się w piątek ?
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Jakie jest P, że 2 osoby urodziły się w piątek ?
Mamy 30 osób. Oblicz prawdopodobieństwo, że 2 osoby urodziły się w piątek. Chodzi mi bardziej o tok rozumowania aniżeli wynik...
Jakie jest P, że 2 osoby urodziły się w piątek ?
\(\displaystyle{ moc\Omega=V^{30}_7=7^{30}}\)
\(\displaystyle{ mocA=C^2_{30}*1*V^{28}_6}\)
jesli dokladnie dwie to tyle
\(\displaystyle{ mocA=C^2_{30}*1*V^{28}_6}\)
jesli dokladnie dwie to tyle
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Jakie jest P, że 2 osoby urodziły się w piątek ?
nie wiem czy ci pomogę bo nie wiem czy dobrze myślę ale spróbuję :
każda osoba mogła sie urodzic w dowolny dzień tygodnia, daje nam to \(\displaystyle{ 7^{30}}\) możliwych kombinacji ... trzeba przyjąć że dwie z tych osób urodziły się dokładnie w piątek, a reszta w dowolnie wybrany dzień różny od piątku, więc
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{6^{28}}{7^{30}}}\)
[edit] dopiero teraz mi sie rozwiązanie el doopy załadowało , fakt urąbałem troche rozwiązania ..... wziąłem dwie konkretne nie dwie dowolne
każda osoba mogła sie urodzic w dowolny dzień tygodnia, daje nam to \(\displaystyle{ 7^{30}}\) możliwych kombinacji ... trzeba przyjąć że dwie z tych osób urodziły się dokładnie w piątek, a reszta w dowolnie wybrany dzień różny od piątku, więc
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{6^{28}}{7^{30}}}\)
[edit] dopiero teraz mi sie rozwiązanie el doopy załadowało , fakt urąbałem troche rozwiązania ..... wziąłem dwie konkretne nie dwie dowolne