Witam
Mam ogromny problem z tymi zadaniami, ogólnie lubię matmę, ale te zadania są dla mnie wogóle niezrozumiałe
Zadanie 1
W pudełku jest 5 kul białych i 3 kule czarne. Losujemy jednocześnie dwie kule.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
a) wylosowane kule sa białe
b)wylosowane kule są różnokolorowe
Zadanie2
Rzucamy trzema różnokolorowymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) na wszystkich kostkach wypadła parzysta liczba oczek
b) na każdej kości wypadła inna liczba oczek
Zadanie 3
Na egzamin przygotowano 50 pytań, zdający zna odpowiedź na 25 z nich. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że po wylosowaniu 3 pytań zdający odpowie na wszystkie.
Zadanie 4
W windzie dziesięciopiętrowego budynku jest 5 osób. Oblicz prawdopodobieństwo, że każda z tych osób wysiądzie na innym piętrze.
Zadanie5
Do 5 zaadresowanych kopert wkładamy na chybił trafił 5 napisanych wcześniej listów. Oblicz prawdopodobieństwo, że każdy z listów trafi do właściwego adresata.
Zadanie 6
Ze zbioru cyfr 1,2,3,4,5,6 losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry i układamy z nich liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) utworzona liczba jest parzysta
b) utworzona liczba jest mniejsza niż 350
Zadania z pracy kontrolnej
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 28 wrz 2007, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
Zadania z pracy kontrolnej
Zad1 a)
\(\displaystyle{ \frac{{5 \choose 2}}{{8 \choose 2}=\frac{5}{14}}=\frac{5}{1}}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{{5 \choose 1}*{3 \choose1}}{{8\choose 2}}=\frac{15}{28}}\)
\(\displaystyle{ \frac{{5 \choose 2}}{{8 \choose 2}=\frac{5}{14}}=\frac{5}{1}}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{{5 \choose 1}*{3 \choose1}}{{8\choose 2}}=\frac{15}{28}}\)