Spośród 30 pytań, Jaś nie zna odpowiedzi na 4 pytania. Jaś lososwo wybiera 2 pytania.
Narysuj drzewko ilustrujące to dośw. losowe, a nastepnie oblicz prawdopod. wybrania przez Jasia dwóch pytań, na które nie zna odpowiedzi .. ??
Jeśli ktos może, to prosiłbym o cały tok rozumowaia a nie sam wynik dzięki !!
Oblicz prawdopodobieństwo że..
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Oblicz prawdopodobieństwo że..
Różnych zestawów dwóch pytań, które może wylosować Jaś jest
\(\displaystyle{ {30\choose 2}=435}\)
Różnych zestawów dwóch pytań na które Jaś nie zna odpowiedzi jest
\(\displaystyle{ {4\choose 2}=6}\)
Czyli prawdopodobieństwo, że Jaś nie zna odpowiedzi na oba pytania wynosi \(\displaystyle{ \frac{6}{435}=\frac{2}{145}}\)
\(\displaystyle{ {30\choose 2}=435}\)
Różnych zestawów dwóch pytań na które Jaś nie zna odpowiedzi jest
\(\displaystyle{ {4\choose 2}=6}\)
Czyli prawdopodobieństwo, że Jaś nie zna odpowiedzi na oba pytania wynosi \(\displaystyle{ \frac{6}{435}=\frac{2}{145}}\)