Mam takie zadanko do rozwiazania:
Prawdopodobienstwo uzyskania co najmniej jednego sukcesu po przeprowadzeniu 4 doswiadczen wedlug schematu bernouliego jest rowne 0,5904. Obliczyc prawdopodoiensto sukcesu w pojedynczym doswiadczeniu.
Według mnie to zwykłe podstawienie do wzoru i wychodziło by tak:
\(\displaystyle{ 0,5904=\frac{4!}{1! (4-1)! } * p^{1}* (1-p)^{3}}\)
co dalej:
\(\displaystyle{ 0,5904=4p*(1-p)^{3}}\)
ewentualnie:
\(\displaystyle{ 0,1476=p*(1-p)^{3}}\)
Z tym, że co dalej?
schemat bernouliego
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
schemat bernouliego
Ułatwienie - obliczmy prawdopodobieństwo uzyskania dokładnie czterech porażek (zdarzenie przeciwne):
\(\displaystyle{ (1-p)^4=1-0,5904}\)
Rozwiązując ten wielomian można zauważyć, że ma on dwa pierwiastki rzeczywiste: \(\displaystyle{ p=0,2 \ \ p=1,8}\). Z oczywistych względów drugą możliwość odrzucamy, zatem szukane p=0,2.
\(\displaystyle{ (1-p)^4=1-0,5904}\)
Rozwiązując ten wielomian można zauważyć, że ma on dwa pierwiastki rzeczywiste: \(\displaystyle{ p=0,2 \ \ p=1,8}\). Z oczywistych względów drugą możliwość odrzucamy, zatem szukane p=0,2.