4 kobiety i 6 mężczyzn + warunek!
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 mar 2007, o 17:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Godziszka City
- Podziękował: 1 raz
4 kobiety i 6 mężczyzn + warunek!
Mamy 4 kobiety i 6 mężczyzn, losujemy 2 osoby, jakie jest prawdopodobieństwo ze będą to kobiety, jężeli wiemy że jedna z tych osób to kobieta?
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 25 lut 2007, o 21:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS
- Podziękował: 1 raz
4 kobiety i 6 mężczyzn + warunek!
zawężamy moc omega do zdarzenia w ktorym jedna z wylosowanych osób to kobieta wiec moc omega = 24
A- druga osoba to też kobieta
wiec moc A = 3
P(A)= 3/24 =1/8
A- druga osoba to też kobieta
wiec moc A = 3
P(A)= 3/24 =1/8
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 mar 2007, o 17:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Godziszka City
- Podziękował: 1 raz
4 kobiety i 6 mężczyzn + warunek!
ale ty losujesz 2 osoby,nie jedna.. a Ty liczysz jakbys losowala tylko jedna..
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 25 lut 2007, o 21:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS
- Podziękował: 1 raz
4 kobiety i 6 mężczyzn + warunek!
są dwa sposoby na rozwiązywanie zadań z warunkowego prawdopodobieństwa, jeden jest korzystajac ze wzoru, a drugi zaweżając moc omega
w tym przypadku zdarzeniem pewnym jest to że pierwsza osoba to kobieta wiec moc omega liczysz jako kombinacja 1 z 4 * kombinacja 1 z 6
a po tem określasz zdarzenia A jako ze druga osoba to tez kobieta..
zostały ci trzy kobiety wiec moc A =3
tyle...
w tym przypadku zdarzeniem pewnym jest to że pierwsza osoba to kobieta wiec moc omega liczysz jako kombinacja 1 z 4 * kombinacja 1 z 6
a po tem określasz zdarzenia A jako ze druga osoba to tez kobieta..
zostały ci trzy kobiety wiec moc A =3
tyle...
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 mar 2007, o 17:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Godziszka City
- Podziękował: 1 raz
4 kobiety i 6 mężczyzn + warunek!
po pierwsze dlaczego 1 z 4 * 1 z 6? a nie powninno byc 1 z 4 * 1 z 9? bo Ty ,wynika z tego, robisz że jest jedna kobieta i jeden facet.. a tak chyba nie moze byc, jeśli na dodatek potem liczysz ze druga osoba to kobieta ( a w omedze zawarłas ze jest nia tylko facet)
a tak poza tym to nie jest powiedziane ze kobieta jest jako pierwsza, jest powiedziane ze wiemy ze jedna z osób to kobieta, czyli wiemy że
1. kobieta jest pierwsza
2. kobieta jest druga.
JEŚLI KOMUŚ TO POMOŻE TO ZADANIE JEST Z IIczęści "KIEŁBASY" 644, A ODP. TO 2/10
a tak poza tym to nie jest powiedziane ze kobieta jest jako pierwsza, jest powiedziane ze wiemy ze jedna z osób to kobieta, czyli wiemy że
1. kobieta jest pierwsza
2. kobieta jest druga.
JEŚLI KOMUŚ TO POMOŻE TO ZADANIE JEST Z IIczęści "KIEŁBASY" 644, A ODP. TO 2/10
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
4 kobiety i 6 mężczyzn + warunek!
\(\displaystyle{ \frac{{4 \choose 2}}{{4 \choose 2}+{4 \choose 1}{6 \choose 1}}=\frac{1}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 mar 2007, o 17:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Godziszka City
- Podziękował: 1 raz
4 kobiety i 6 mężczyzn + warunek!
no dzieki, tez do tego doszedłem i tak powinno to byc..
troche źle podałem treść zadania, bo miało być "wiemy że co najmniej jedna kobieta jest wśród tych osób"
troche źle podałem treść zadania, bo miało być "wiemy że co najmniej jedna kobieta jest wśród tych osób"