Wśród n losów loterii jest 6 losów wygrywających. Jaka musi być liczba głosów, aby prawdopodobieństwo tego, że zakupione 2 losy będą wygrywające, było większe od 1/3 ?
Moc zdarzenia A = \(\displaystyle{ C ^{2}_6}\)
Moc Omegi = \(\displaystyle{ C^2_n}\)
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{Moc zdarzenia A}{Moc Omegi} = \frac{\frac{6}{2 4!}}{\frac{n!}{2 (n-2)!} } = .... = \frac{30}{n^2-n}}\)
\(\displaystyle{ \frac{30}{n^2-n} qslant \frac{1}{3}}\)
To ma być większe, nie większe lub równe. W LateXie nie widziałem znaczka "większe".
\(\displaystyle{ 30 qslant \frac{n^2-n}{3}}\)
\(\displaystyle{ 90 qslant n^2-n}\)
I delta pokraczna wychodzi... :/
Proszę o szybką pomoc.
Wyciąganie losów - co robię źle?
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 13 paź 2007, o 21:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: prawie Poznań
- Pomógł: 5 razy
Wyciąganie losów - co robię źle?
Dobrze jest. Nie wiem, co masz do delty - pierwiastek jest całkowity
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Wyciąganie losów - co robię źle?
Jest! to SHIFT+. ...panzam pisze:To ma być większe, nie większe lub równe. W LateXie nie widziałem znaczka "większe".
... co to jest Mocz darzeniapanzam pisze:\(\displaystyle{ P(A) = \frac{Moc zdarzenia A}{Moc Omegi} = \ldots}\)
Moim zdaniem nie ma błędu...brebatka pisze:Popełniłeś błąd w obliczeniu mocy zdarzenia A.
Co widzisz pokracznego w \(\displaystyle{ 361\ =\ 19^2}\)... ?panzam pisze:I delta pokraczna wychodzi... :/
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wyciąganie losów - co robię źle?
w latexie to nie to forum...panzam pisze:w LateXie
LateX pochodzi od TeX, co sie czyta "tech", zatem jest "latech" i powinno się pisać w latex-u
(a czy w latexie to już nikogo nie interesuje)