Proszę pomóżcie!!
Zad 1.
Ze zbioru {3,4,5,6,7,8,9,10} losujemy 3 liczby. Ile jest równe prawdopodobieństwo, że wylosowane liczby będą długościami boków trójkąta prostokątnego.
Zad2.
Jeśli 8 dziewcząt ustawi się w jednym rzędzie i ustawienie to będzie przypadkowe, to jakie jest prawdopodobieństwo, że ustalona dziewczyna będzie stała między ustalonymi dwiema koleżankami?
Zad3.
Spośród 10 par małżeńskich wybieramy losowo 4 osoby. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród tych osób nie będzie pary małżeńskiej.
Trzy zadania-małżeństwa,dziewczynki,długości boków
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Trzy zadania-małżeństwa,dziewczynki,długości boków
Ad 1
Oblicz ile jest wszystkich mozliwych wyników losowań.
Trójkąt prostokątny możesz zbudować z 3,4,5 lub 6,8,10
Ad 2
Oblicz ile jest wszystkich ustawień.
Zdarzenia sprzyjające: dziewczynka może stać na jednym z ośmiu miejsc (oprócz skrajnych) i koleżanki na dwa sposoby.
Ad 3
Oblicz liczbę wszystkich możliwości.
Sprzyjające: wybierasz 4 spośród 10 par, potem z tych par wybierasz jedną osobę. \(\displaystyle{ C^4_{10}\cdot 2}\).
Oblicz ile jest wszystkich mozliwych wyników losowań.
Trójkąt prostokątny możesz zbudować z 3,4,5 lub 6,8,10
Ad 2
Oblicz ile jest wszystkich ustawień.
Zdarzenia sprzyjające: dziewczynka może stać na jednym z ośmiu miejsc (oprócz skrajnych) i koleżanki na dwa sposoby.
Ad 3
Oblicz liczbę wszystkich możliwości.
Sprzyjające: wybierasz 4 spośród 10 par, potem z tych par wybierasz jedną osobę. \(\displaystyle{ C^4_{10}\cdot 2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 20:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Próżnia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Trzy zadania-małżeństwa,dziewczynki,długości boków
Nie bardzo rozumie...jak to będzie wyglądało liczbowo?? Bo dla mnie rachunek prawdopodobieństwa to czarna magia, w ogóle tego nie czaje...*Kasia pisze:Ad 1
Oblicz ile jest wszystkich mozliwych wyników losowań.
Trójkąt prostokątny możesz zbudować z 3,4,5 lub 6,8,10
Ad 2
Oblicz ile jest wszystkich ustawień.
Zdarzenia sprzyjające: dziewczynka może stać na jednym z ośmiu miejsc (oprócz skrajnych) i koleżanki na dwa sposoby.
Ad 3
Oblicz liczbę wszystkich możliwości.
Sprzyjające: wybierasz 4 spośród 10 par, potem z tych par wybierasz jedną osobę. \(\displaystyle{ C^4_{10}\cdot 2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Trzy zadania-małżeństwa,dziewczynki,długości boków
Prawdę pisząc, to do obliczenia pozostały Ci tylko ilości wszystkich zdarzeń... W pierwszym i trzecim kombinacje, w drugim permutacje.