Rzut kostkami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
sidor111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 paź 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Giżycka

Rzut kostkami

Post autor: sidor111 »

Rzucamy dwiema kostkami sześciennymi (klasycznymi). Oblicz prawdopodobieństwo, że iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest:
a) podzielny przez 2,
b) podzielny przez 5.
pe2de2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 49 razy

Rzut kostkami

Post autor: pe2de2 »

a) aby był podzielny przez dwa jeden ze składników musi być parzysty, albo oba nie parzyste takie same

3/6[jedna parzysta]+1/6[obie takie same]=4/6=2/3

b) jedna lub obie musza być 5
czyli 3/36=1/12
ODPOWIEDZ