Kostki i tworzenie liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ciamajda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 lis 2007, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebinia

Kostki i tworzenie liczb

Post autor: ciamajda »

Cześć! Mam problem z dwoma zadaniami z prawdopodobieństwa, byłbym wdzięczny za pomoc, bo myślę nad nimi już dość długo i nic mi nie przychodzi do głowy ;(
zad. 1
Mamy zbiór cyfr 1, 2, 3, 4, 5, b. Ile można z nich utworzyć liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach i jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby mniejszej od 670?
zad. 2
Rzucamy 3 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwa:
a) wyniki rzutów utworzą ciąg arytmetyczny,
b) wyniki rzutów utworzą ciąg geometryczny.

Tytuł powinien zawierać informacje o zadaniu a nie życiowe rozterki. Polecam regulamin.
Drizzt.
Ostatnio zmieniony 3 lis 2007, o 23:45 przez ciamajda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kademat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 6 razy

Kostki i tworzenie liczb

Post autor: kademat »

zadanie 2
a)Tu korzystasz z tego, że:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{n}+r}\)
i dla utworzenia ciągu arytmetycznego r może wynosić -2, -1, 0, 1 lub 2 (3 nie może gdyż 1+3+3=7, a maxymalna liczba to 6). Obliczasz ilość takich możliwości i dzielicz przez:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=6\cdot6\cdot6\cdot=216}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\overline {\overline A}}{216}}\)
b)Anologicznie:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{n}\cdot q}\)
gdzie q= \(\displaystyle{ \frac{1}{2},1,2}\)
\(\displaystyle{ \overline {\overline A}}=6+1+1=8}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=\frac{8}{216}=\frac{1}{27}}\)
A co do zadania 1 to nie wiem dokładnie co b oznacza. Czy jest to liczba z przedziału od 0 do 9?
ciamajda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 lis 2007, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebinia

Kostki i tworzenie liczb

Post autor: ciamajda »

kademat pisze:zadanie 2
a)Tu korzystasz z tego, że:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{n}+r}\)
i dla utworzenia ciągu arytmetycznego r może wynosić -2, -1, 0, 1 lub 2 (3 nie może gdyż 1+3+3=7, a maxymalna liczba to 6). Obliczasz ilość takich możliwości i dzielicz przez:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=6\cdot6\cdot6\cdot=216}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\overline {\overline A}}{216}}\)
b)Anologicznie:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{n}\cdot q}\)
gdzie q= \(\displaystyle{ \frac{1}{2},1,2}\)
\(\displaystyle{ \overline {\overline A}}=6+1+1=8}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=\frac{8}{216}=\frac{1}{27}}\)
A co do zadania 1 to nie wiem dokładnie co b oznacza. Czy jest to liczba z przedziału od 0 do 9?
Dzięki! Wydaje mi się, że to jest cyfra 6, 7, 8 lub 9.
ODPOWIEDZ