Dopełnienie zbioru

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
persky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 25 paź 2007, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Kątowni
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Dopełnienie zbioru

Post autor: persky »

Udowodnij, że jeżeli zdarzenia A i B są podzbiorami pewnego zbioru zdarzeń elementarnych omega i \(\displaystyle{ P(B)>0, to P(A/B)+P(A'/B)=1}\).
Ostatnio zmieniony 3 lis 2007, o 16:19 przez persky, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Dopełnienie zbioru

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ p(A|B)+p(A'|B)= \frac{p(A\cap B)}{p(B)}+ \frac{p(A'\cap B)}{p(B)}= \\ = \frac{p(A\cap B)+p(A\cap B)}{p(B)}= \frac{p((A\cap B)\cup (A'\cap B))}{p(B)}= \frac{p((A\cap A')\cup B)}{p(B)}= \\ = \frac{p(\Omega\cap B)}{p(B)}= \frac{p(B)}{p(B)}=1}\)
Awatar użytkownika
persky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 25 paź 2007, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Kątowni
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Dopełnienie zbioru

Post autor: persky »

Tam bylo dopełnienie zbioru, a nie prawdopodobieństwo warunkowe;/ Chyba, że to jest to samo.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Dopełnienie zbioru

Post autor: wb »

A' - dopełnienie zbioru A.
Co wobec tego oznacza u Ciebie "/" ?
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Dopełnienie zbioru

Post autor: Emiel Regis »

Oznacza że jak nie poprawi pierwszego postu na zgodny z regulaminem to temat idzie do kosza. Żeby nawet samemu siebie nie rozczytywac...

Wstyd, 27 postów i jeszcze nie znać texa.
Awatar użytkownika
persky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 25 paź 2007, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Kątowni
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Dopełnienie zbioru

Post autor: persky »

Dla mnie znaczek / oznacza dopełnienie zbioru, taki znaczek jest w książce i tak go rozumiem. W przeciwieństwie do znaczku czyli różnicy i w odróżnieniu od znaku | który oznacza prawdopodobieństwo warunkowe
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Dopełnienie zbioru

Post autor: wb »

Dopełnienie zbioru jest działaniem jednoargumentowym. Zapis A/B nie ma więc sensu jeśli znak / oznacza dopełnienie!
Awatar użytkownika
persky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 25 paź 2007, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Kątowni
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Dopełnienie zbioru

Post autor: persky »

Mogę sie tylko powołać na wikipedie, gdzie taki zapis występuje:
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Dopełnienie zbioru

Post autor: Emiel Regis »

A widzisz, tylko zwróć uwagę na kierunek ukośnika na wikipedii, tam on występuje jako zwykłe odejmowanie, co zresztą logiczne że jak od całej przestrzeni X odejmę zbiór A to otrzymam jego dopełnienie.
ODPOWIEDZ