s.bernoulliego, koszykarki i kostki, gdzie mam bląd

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

s.bernoulliego, koszykarki i kostki, gdzie mam bląd

Post autor: fanch »

zad1. rzucamy trzy razy dwiema kostkami. oblicz prawdopodobienstwo tego. ze co najwyzej raz iloczyn wyrzuconych oczek bedzie wiekszy od 20.

wyniki sprzyjające pojedynczemu zdarzeniu to takie gdzie wypadną oczka: 66, 65, 56, 64, 46,
wiec prawdop. sukcesu w 1 próbie = 5/36 , porażki 35/36, wiec:

\(\displaystyle{ P(S_3=0)+P(S_3=1)=\\{3\choose 0}*(\frac{5}{36})^0*(\frac{31}{36})^3+{3\choose 1}*(\frac{5}{36})^1*(\frac{31}{36})^2=\frac{44206}{46656}}\)

wynik, jest zły. gdzie mam bląd ?

zad.2 Jedna z koszykarek wykonując rzuty osobiste trafia do kosza srednio piec razy na dziesiec
. druga- osiem na dziesiec. obie wykonują po piec rzutów. oblicz prawdopodobienstwo tego, ze kazda z nich trafi trzykrotnie.

tutaj mam pytanie, liczyłem to tez schematem bernoulliego, tyle tylko ze jako prawdopodobienstwo wygranej w pojedynczej próbie brałem iloczyn obu prawdopodobienstw,
gdyz wydaje mi sie, ze oba zdarzenia są niezalezne, wiec prawdop. iloczynu równa sie 0,8*0,5=0,4.
i oczywiscie wynik mam zły, jak to policzyc ??
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

s.bernoulliego, koszykarki i kostki, gdzie mam bląd

Post autor: *Kasia »

Co do drugiego, to wydaje mi się, że powinieneś policzyć prawdopodobieństwo, że jedna trafi trzy razy, druga trafi trzy razy i dopiero wtedy pomnożyć.
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

s.bernoulliego, koszykarki i kostki, gdzie mam bląd

Post autor: fanch »

racja, dzieki,
a co do pierwszego ??
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

s.bernoulliego, koszykarki i kostki, gdzie mam bląd

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ 5\cdot 5=...}\)
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

s.bernoulliego, koszykarki i kostki, gdzie mam bląd

Post autor: fanch »

a gdzie tam jest 5*5 ??
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

s.bernoulliego, koszykarki i kostki, gdzie mam bląd

Post autor: *Kasia »

Nie uwzględniłeś sytuacji, gdy na obu kostkach wypadną "piątki".
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

s.bernoulliego, koszykarki i kostki, gdzie mam bląd

Post autor: fanch »

........ i wszystko jasne, żenujący błąd dzieki
ODPOWIEDZ