losowanie kul, rzut kosktą i monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

losowanie kul, rzut kosktą i monetą

Post autor: mat1989 »

1. W urnie znajdują się 3 kule czerwone, 4 czarne i 5 białych. Wybieramy losowo jedną kulę i nie oglądając jej wybieramy z pozostałych 11 dwie następne kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że obie kule z drugiego losowania będą białe.

2. Pewna gra polega na jednoczesnym rzucie symetryczną kostką do gry i symetryczną monetą. Wygrana to otrzymanie 6 oczek na kostce i orła na monecie. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że grając 3 razy, co najmniej raz wygramy.
Nooe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy

losowanie kul, rzut kosktą i monetą

Post autor: Nooe »

najlepiej te 1 zrobic drzewkiem
P(a)=3/12*5/11*4/10+4/12*5/11*4/10+5/12*4/11*3/10=200/3960=20/396=5/99
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

losowanie kul, rzut kosktą i monetą

Post autor: mat1989 »

a ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite, ktoś by to mógł rozwiązać?
ODPOWIEDZ