[kule] - losowanie z urny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
snowboarder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 paź 2007, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

[kule] - losowanie z urny

Post autor: snowboarder »

Witam

mam zadanko:
Z pojemnika, w którym znajdują się trzy kule białe i dwie czarne losujemy sześć razy po jednej kuli
ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania:
a) trzy razy kuli białej
b) co najmniej raz kuli białej
pkt a) zrobiłem i prosze o sprawdzenie:

prawdopodobieństwo wylosowania 3 białych to 3/5
losujemy 6 razy czyli P=(6 po 3)*(3/5)^3*(2/5)^3

czy to jest poprawne?
niestety na b nie mam pomysłu a na forum nie znalazłem nic podobnego

btw sorry za taką składnie ale na szybko nie mam jka ładnie przedstawić mojego rozwiązania
kadykianus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Pomógł: 15 razy

[kule] - losowanie z urny

Post autor: kadykianus »

Zastosuj rozklad Bernouliego. W pierwszym zadaniu masz obliczyc prawdopodobienstwo 3 sukcesow w 6 probach z prawdopodobienstwem sukcesu w pojedynczej probie P = 3/5

W drugim zadaniu "co najmniej 1 biala) znaczy ze moze to byc 1 biala, 2 biale 3,4,5,albo nawet szesc wiec trzeba powyliczac wszystkie te prawdopodobienstwa i dodac do siebie.
Oczywiscie mozna to zrobic "od tylu" czyli wyliczyc prawd. ze wylosujesz zero bialych. Wtedy Twoje szukane prawdopodobienstwo P(co najmniej 1 biala) = 1-P(zero bialych). Wynik wyjdzie ten sam.
ODPOWIEDZ