Trzej strzelcy A,B,C strzelaja jednoczesnie do wspolnej tarczy. Strzelec A trafia w cel w 7 przypadkach na 10 , B w 0,8 ,a C ma 60% szans na trafienie. Oblicz prawdop. zdarzen :
a)tarcza zostanie dokladnie raz trafiona
b)tarcza zostanie trafiona 3 razy
c)tarcza zostanie trafiona co najmniej raz
Strzelcy
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
Strzelcy
a)\(\displaystyle{ \frac{7}{10}\frac{2}{10}\frac{4}{10}+\frac{3}{10}\frac{8}{10}\frac{4}{10}+\frac{3}{10}\frac{2}{10}\frac{6}{10}}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{7}{10}\frac{8}{10}\frac{6}{10}}\)
c)\(\displaystyle{ 1-\frac{3}{10}\frac{2}{10}\frac{4}{10}}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{7}{10}\frac{8}{10}\frac{6}{10}}\)
c)\(\displaystyle{ 1-\frac{3}{10}\frac{2}{10}\frac{4}{10}}\)