Dwie kostki
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 29 paź 2007, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ino
- Podziękował: 7 razy
Dwie kostki
Rzucamy dwiema kostkami. Jakie jest prawdop. zdarzenia, ze suma oczek jest wieksza od 7, jezeli wiadomo, ze na pierwszej kostce wypadlo wiecej niz 3?
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
Dwie kostki
A - zdarzenie, że suma oczek na obu kostkach jest większa od 7
B - zdarzenie, że na pierwszej kostce wypadła liczba oczek większa niż 3
\(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}=\frac{\frac{12}{36}}{\frac{1}{2}}=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ A\cap B=\{(4,4),(4,5),(4,6),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)\}}\)
B - zdarzenie, że na pierwszej kostce wypadła liczba oczek większa niż 3
\(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}=\frac{\frac{12}{36}}{\frac{1}{2}}=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ A\cap B=\{(4,4),(4,5),(4,6),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)\}}\)