Wszystkie ściany sześcianu o krawędzi równej 3dm pomalowano a następnie sześcian rozcięto na jednakowe sześciany o krawędzi 1dm. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany sześcian:
a) będzie miał 3 pomalowane ściany
b) będzie miał tylko 1 pomalowaną ścianę
c) nie bedzie miał zadnej pomalowanej ściany
pomocy!!
[edit] Temat poprawiony, pamiętaj musi zawierać co najmniej 3 słowa
Sposoby pomalowania sześcianu
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Sposoby pomalowania sześcianu
oryginalny sześcian ma bok 3 zatem podzielenie go na sześcianiki o boku 1 da nam 27 sześcianików. Zauważ że
A) 3 pomalowane boki mają tylko te które były na rogach oryginalnego sześcianu ( więc masz 8 takich sześcianików )
B) tylko jedną ścianę mają pomalowane te sześcianiki które oryginalnie leżały pośrodku każdej pierwotnej ściany dużego sześcianu ( a ścian było 6 )
C) Tylko jeden sześcianik ( ten w środku ) nie jest pomalowany wcale
zatem \(\displaystyle{ P(A)=8/27 \ \ P(B)=6/27=2/9 \ \ P(C)=1/27}\)
Pozdrawiam
A) 3 pomalowane boki mają tylko te które były na rogach oryginalnego sześcianu ( więc masz 8 takich sześcianików )
B) tylko jedną ścianę mają pomalowane te sześcianiki które oryginalnie leżały pośrodku każdej pierwotnej ściany dużego sześcianu ( a ścian było 6 )
C) Tylko jeden sześcianik ( ten w środku ) nie jest pomalowany wcale
zatem \(\displaystyle{ P(A)=8/27 \ \ P(B)=6/27=2/9 \ \ P(C)=1/27}\)
Pozdrawiam