z talii 52 kart losujemy 1 karte: a. obliczyc prawdopod. ze bedzie to as lub pik b. sprawdzic niezaleznosc tych zdarzen...
P(AuB)=P(B)+P(B)-P(Aodwr.u B)= 4/52+13/52-1/52=4/13
nie wiem jak dalej sparwdzic dobrze to w ogole??
z talii
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
z talii
a. Tak w ogóle to dobrze
b. Zdarzenia beda niezalezne jesli:
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)P(B)}\)
mamy:
\(\displaystyle{ P(A)P(B)=\frac{4}{52}\frac{13}{52}=\frac{1}{52}=P(A\cap B)}\)
b. Zdarzenia beda niezalezne jesli:
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)P(B)}\)
mamy:
\(\displaystyle{ P(A)P(B)=\frac{4}{52}\frac{13}{52}=\frac{1}{52}=P(A\cap B)}\)