Proszę o pomoc z tym zadaniem:
Kij o dł. 4 m. przelamano losowo na 3 czesci.
Oblicz pr., ze jedna z tych czesci jest dluzsza niz 3 m.
Zadanie - podział kija na części
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
Zadanie - podział kija na części
\(\displaystyle{ \Omega=\{(x,y)\in \mathbb{R}:0 < x qslant y < 4\}}\)
\(\displaystyle{ A=\{(x,y)\in \mathbb{R}:0 < x qslant y < 4 \wedge (x>3 \vee y-x>3 \vee 4-y>3)\}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{16}}\)
\(\displaystyle{ A=\{(x,y)\in \mathbb{R}:0 < x qslant y < 4 \wedge (x>3 \vee y-x>3 \vee 4-y>3)\}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{16}}\)