Witam i znowu mam problem z zadaniem z prawdopodobieństwa oto treść:
Prawdopodobieństwa ,że strzelec trafi w środek tarczy dokładnie dwa na trzy razy ,wynosi 2/9.Jakie jest prawdopodobieństwo ,że trafi oddając jeden strzał?Proszę o szybką odpowiedz jutro klasówka ;//
Każdy kto umieszcza na forum zadanie uważa że jest ono ważne, inaczej po co by umieszczał?
Także polecam lekturę regulaminu....
Drizzt
Zadanie ze schematem Bernoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 23 maja 2007, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
Zadanie ze schematem Bernoulliego
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, o 20:02 przez jaromarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Zadanie ze schematem Bernoulliego
ułóż równanie:
\(\displaystyle{ {3\choose 2}*p^{2}*(1-p)=\frac{2}{9}}\)
gdzie p prawdopodobieństwo trafienia raz
trzeba obliczyć p ale:
\(\displaystyle{ p^{2}*(1-p)=\frac{2}{27}}\)
więc widać że p=1/3
\(\displaystyle{ {3\choose 2}*p^{2}*(1-p)=\frac{2}{9}}\)
gdzie p prawdopodobieństwo trafienia raz
trzeba obliczyć p ale:
\(\displaystyle{ p^{2}*(1-p)=\frac{2}{27}}\)
więc widać że p=1/3