Proszę o jakieś rozwiązanie... Zapomniałem całego prawdopodobieństwa, a tu takich rzeczy od nas chcą .
Na przenośnik taśmowy trafiają jednakowe wyroby wytwarzane przez trzy automaty: A1, A2, A3. Automat A1 wytwarza 40% wyrobów trafiających na przenośnik, A2 - 40%, A3 - 20%. Poza tym wiadomo, że pierwszy automat produkuje 85% wyrobów I gatunku, drugi - 80%, a trzeci - 90%. Obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo pobrany wyrób, który okazał się być I gatunku jest wyprodukowany przez drugi automat.
Jeśli dałoby się jakieś objaśnienie małe...
Przenośnik taśmowy i trzy automaty :-)
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Przenośnik taśmowy i trzy automaty :-)
\(\displaystyle{ B_i}\) wyrób wykonany przez i-ty automat,
\(\displaystyle{ A}\) - wyrób I gatunku,
Ze wzoru Bayesa:
\(\displaystyle{ p(B_2|A)=\frac{p(B_2)\cdot p(A|B_2)}{p(A)}=\frac{40\%\cdot 80\%}{40\%\cdot 85\%+40\%\cdot 80\%+20\%\cdot 90\%}=...}\)
\(\displaystyle{ A}\) - wyrób I gatunku,
Ze wzoru Bayesa:
\(\displaystyle{ p(B_2|A)=\frac{p(B_2)\cdot p(A|B_2)}{p(A)}=\frac{40\%\cdot 80\%}{40\%\cdot 85\%+40\%\cdot 80\%+20\%\cdot 90\%}=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 sty 2006, o 13:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 1 raz
Przenośnik taśmowy i trzy automaty :-)
A jaki byłby wynik takiego zadania. Mi wyszło jakieś małe prawdopodobieństwo, więc pewnie moje rozwiązanie jest niepoprawne...
Test ELISA na obecność wirusa HIV w organizmie daje wynik pozytywny z prawdopodobieństwiem 0,98 i negatywny z prawdopodobieństwem 0,02 gdy wirus jest w organizmie. Jeśli wirusa w organizmie nie ma, prawdopodobieństwo wyniku pozytywnego jest 0,07. Zakłada się, że 1% populacji jest zarażona wirusem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba jest rzeczywiście zarażona wirusem, jeśli wiadomo, że test dał wynik pozytywny?
Test ELISA na obecność wirusa HIV w organizmie daje wynik pozytywny z prawdopodobieństwiem 0,98 i negatywny z prawdopodobieństwem 0,02 gdy wirus jest w organizmie. Jeśli wirusa w organizmie nie ma, prawdopodobieństwo wyniku pozytywnego jest 0,07. Zakłada się, że 1% populacji jest zarażona wirusem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba jest rzeczywiście zarażona wirusem, jeśli wiadomo, że test dał wynik pozytywny?
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Pomógł: 15 razy
Przenośnik taśmowy i trzy automaty :-)
Tak samo rozwiązujesz jak wyżej. Ze wzoru Bayesa. To klasyczny przyklad zadania na obliczanie prawdopodobieństw bayesowskich. W każdej książce dają to zadanie z wykrywaniem chorób. Tylko chorobę zmieniają :