zadanie z kulami i urną

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 paź 2007, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opoczno / Sosnowiec

zadanie z kulami i urną

Post autor: wery »

W urnie jest piec kul o numerach 1 2 3 4 5.
Losujemy kolejno cztery kule,zwracajac za kazdym razem wylosowana kule do urny.
Oblicz prawdopodobienstwo tego ze:
a) wszystkie wylosowane kule maja numery nieparzyste,
b) pierwsze dwie wylosowane kule maja takie same numery,
c) trzy wylosowane na końcu kule maja takie same numery.
Nooe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy

zadanie z kulami i urną

Post autor: Nooe »

moc omegi to wariacje z powtorzeniami 5*5*5*5=625
a) P(a)=3*3*3*3/625=81/625
b) P(b)=5*5*5=125/625
c) P(c)=25/625
Wg. mnie tak powinno byc chodz reki nei dam uciac
ODPOWIEDZ