1. Na loterii jest n losów, w tym 6 wygrywających. Kupujemy dwa losy. Wyznacz n, tak aby prawdopodobieństwo, że oba losy będą wygrywające było większe od 1/3.
2. Na loterii jest 10 losów, wśród których jeden wygrywa całą stawkę, cztery wygrywają po 1/3 stawki, a pozostałe są puste. Oblicz prawdopodobieństwo, że kupując jednocześnie trzy losy, wygramy sumę, będącą całą stawką.
Losowanie, loteria
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Losowanie, loteria
\(\displaystyle{ \frac{{6 \choose 2}}{{n \choose 2}}>\frac{1}{3} \\ \frac{\frac{6\cdot 5}{1\cdot 2}}{\frac{n(n-1)}{1\cdot 2}}>\frac{1}{3} \\ \frac{6\cdot 5}{n(n-1)}>\frac{1}{3} \\ n^2-n-90 n\in N \\ n\in \lbrace 6,7,8,9\rbrace}\)
Losowanie, loteria
Dzięki, w sumie nie wiem skąd się to 6,7,8,9 wzięło, ale nie kwestionuje Twojej wiedzy jeszcze jakby ktoś z 2gim zadaniem pomógł
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Losowanie, loteria
W przedziale (-9;10) liczbami naturalnymi są: 0, 1,..., 9. Ponieważ w loterii jest już 6 losów wygrywających więc taka jest odpowiedź jak podałem.
[ Dodano: 22 Października 2007, 14:57 ]
2.
\(\displaystyle{ \frac{{1 \choose 1}\cdot {5 \choose 2}+{4 \choose 3}}{{10 \choose 3}}=...}\)
[ Dodano: 22 Października 2007, 14:57 ]
2.
\(\displaystyle{ \frac{{1 \choose 1}\cdot {5 \choose 2}+{4 \choose 3}}{{10 \choose 3}}=...}\)