Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowane kule są tego samego koloru

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowane kule są tego samego koloru

Post autor: hutsalo »

Mam zadanie z klasycznego rachunku prawdopodobieństwa. Oto treść:
W urnie są dwie kule białe i trzy kule czarne. Wybieramy losowo dwie kule. Jakie jest prawdopodobieństwo,że są to kule tego samego koloru?
Chciałbym móc rozwiązać to za pomocą zbiorów, bo sprawdzałem podobne w internecie i wszędzie jest metoda drzewka
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowane kule są tego samego koloru

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ P=P(2b)+P(2c)= \frac{ {2 \choose 2} }{ {5 \choose 2} } + \frac{ {3 \choose 2} }{ {5 \choose 2} } }\)

Jeśli chcesz wypisywać zbiory, to musisz ponumerować kule. Np: zdarzenia sprzyjające zawierają układy:
\(\displaystyle{ \left\{ (b_1,b_2) , (c_1, c_2), (c_1, c_3), (c_3, c_2)\right\} }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowane kule są tego samego koloru

Post autor: a4karo »

Albo
\(\displaystyle{ P=1-\frac{\binom{2}{1}\binom{3}{1}}{\binom{5}2}}\)
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Re: Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowane kule są tego samego koloru

Post autor: hutsalo »

A gdybym chciał zrobić to zbiorami to ile tych zbiorów musiałbym utworzyć i co by musiały zawierać?

Dodano po 41 sekundach:
Np. zbiór A
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowane kule są tego samego koloru

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ A=\left\{ (b_1,b_2) , (c_1, c_2), (c_1, c_3), (c_3, c_2)\right\} }\)


\(\displaystyle{ \Omega=\left\{ (b_1,b_2) , (b_1,c_1) , (b_1,c_2) , (b_1,c_3) , (c_1,b_2) , (c_2,b_2) ,(c_3,b_2) , (c_1, c_2), (c_1, c_3), (c_3, c_2)\right\} }\)
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Re: Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowane kule są tego samego koloru

Post autor: hutsalo »

kerajs pisze: 16 lip 2022, o 15:10 \(\displaystyle{ A=\left\{ (b_1,b_2) , (c_1, c_2), (c_1, c_3), (c_3, c_2)\right\} }\)


\(\displaystyle{ \Omega=\left\{ (b_1,b_2) , (b_1,c_1) , (b_1,c_2) , (b_1,c_3) , (c_1,b_2) , (c_2,b_2) ,(c_3,b_2) , (c_1, c_2), (c_1, c_3), (c_3, c_2)\right\} }\)
Jak wyliczyłeś moc zbioru \(\displaystyle{ \Omega}\)? Dlaczego tam jest 10? Nie powinno być 5? W sensie że moc \(\displaystyle{ \Omega}\) licze tak:
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = 2 + 3 = 5 }\)

Dodano po 13 minutach 30 sekundach:
Dobra już nieważne. Już wiem. Dzięki wszystkim za pomoc. Zamykam temat
Ostatnio zmieniony 16 lip 2022, o 16:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ