3 loteria i 3 pytania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Balanceman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 paź 2007, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

3 loteria i 3 pytania

Post autor: Balanceman »

Na 3 loteriach kupiono po jednym glosie. Prawdopodobienstwo wygrania na pierwszej wynosi 50%,na drugiej 60%, na trzeciej 70%. Jakie jest prawdopodobienstwo:
a) wygrania na trzech loteriach ?
b)niewygrania na zadnej loterii?
c) wygrania przynajmniej na jednaj loterii ?
Nooe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy

3 loteria i 3 pytania

Post autor: Nooe »

a)P(a)=5/10*6/10*7/10=210/1000
b)
P(b)=5/10*4/10*3/10=120/1000
c)
P(c)=1-P(b)=880/1000
ODPOWIEDZ