Funkcja masy prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 cze 2022, o 19:39
- Płeć: Kobieta
- wiek: 23
- Podziękował: 1 raz
Funkcja masy prawdopodobieństwa
Co oznacza stwierdzenie, że zmienna losowa ma masę prawdopodobieństwa w zerze? Wiem, że \(\displaystyle{ p_X(x)=\mathbb{P}(X=x)}\), ale nie rozumiem konkretnie tego określenia "w zerze". Czy autor w ten sposób po prostu chciał podkreślić, że \(\displaystyle{ p_X(0) \neq 0}\), czy może ma to jakieś inne znaczenie?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Funkcja masy prawdopodobieństwa
Tak, to prawdopodobieństwo zdarzenia, że zmienna losowa dyskretna (typu skokowego) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ X = 0. }\)
W Rachunku Prawdopodobieństwa i Statystyce Matematycznej używa się pojęcia funkcji masy prawdwpodobieństwa t.j funkcji przyporządkowującej liczbie rzeczywistej \(\displaystyle{ x }\) prawdopodobieństwo zdarzenia, że zmienna losowa skokowa \(\displaystyle{ X }\) przyjmuje wartość równą \(\displaystyle{ x.}\)
Funkcja masy prawdopodobieństwa jest szczególnym przypadkiem rozkładu prawdopodobieństwa, w którym żąda się, aby \(\displaystyle{ \sum_{k} P(\{X = x_{k}\}) = \sum_{k} p(x_{k}) = 1, \ \ p(x_{k})\geq 0.}\)
W Rachunku Prawdopodobieństwa i Statystyce Matematycznej używa się pojęcia funkcji masy prawdwpodobieństwa t.j funkcji przyporządkowującej liczbie rzeczywistej \(\displaystyle{ x }\) prawdopodobieństwo zdarzenia, że zmienna losowa skokowa \(\displaystyle{ X }\) przyjmuje wartość równą \(\displaystyle{ x.}\)
Funkcja masy prawdopodobieństwa jest szczególnym przypadkiem rozkładu prawdopodobieństwa, w którym żąda się, aby \(\displaystyle{ \sum_{k} P(\{X = x_{k}\}) = \sum_{k} p(x_{k}) = 1, \ \ p(x_{k})\geq 0.}\)