Ile różnych słów można ułożyć z..
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 23 maja 2007, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
Ile różnych słów można ułożyć z..
Ile różnych słów można ułożyć ,przestawiając litery wyrazu "matematyka","korektor"
-
- Użytkownik
- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
Ile różnych słów można ułożyć z..
"matematyka" ma 10 liter, przy czym "a" powtarza się 3 razy, "m" powtarza się 2 razy, "t" powtarza się 2 razy. Stąd liczba słów powstałych z przestawienia liter (wszystkich liter) w słowie matematyka wynosi \(\displaystyle{ \frac{10!}{3!2!2!}=151200}\).
Podobnie "korektor": \(\displaystyle{ \frac{8!}{2!2!2!}=5040}\).
Podobnie "korektor": \(\displaystyle{ \frac{8!}{2!2!2!}=5040}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 23 maja 2007, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec