Dzień dobry, proszę o pomoc z zadaniem, bo może i jest nie za trudne, ale chciałabym się upewnić, że dobrze rozumiem.
Mamy daną dystrybuantę \(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} 0&\text{dla }x<0 \\ \frac{x^{2}}{2} &\text{dla }x\in[0;1) \\ \frac{-x^{2}}{2}+2x-1 &\text{dla }x\in [1;2) \\1 &\text{dla }x \ge2 \end{cases} }\)
Trzeba policzyć funkcję gęstości, to wystarczy zrobić pochodną z dystrybuanty, co nie? A jak z tego policzyć \(\displaystyle{ EX}\), \(\displaystyle{ EX^{2}}\), \(\displaystyle{ VarX}\) (to się domyślam, że jak się ma dwa poprzednie, to to się łatwo da policzyć) i kwantyl \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)?
Dystrybuanta ciągła
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Dystrybuanta ciągła
Ostatnio zmieniony 9 cze 2022, o 00:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Dystrybuanta ciągła
Tak.
Aby znaleźć gęstość \(\displaystyle{ f(x) }\) wystararczy znaleźć pochodną w każdym przedziale określoności dystrybuanty \(\displaystyle{ F(x). }\)
Aby otrzymać wartość średnią (oczekiwaną) \(\displaystyle{ E(X) }\) obliczamy sumę całek z iloczynu \(\displaystyle{ x\cdot f(x) }\) z każdego przedziału
gęstości.
Aby obliczyć drugi moment zwykły \(\displaystyle{ E(X^2) }\) obliczamy sumę całek z iloczynu \(\displaystyle{ x^2 \cdot f(x) }\) z każdego przedziału
gęstości.
Wariancję możemy obliczyć dwoma sposobami:
- jako różnicę \(\displaystyle{ Var(X) = E(X^2) - (E(X))^2 }\) (te wartości mamy już obliczone - wystarczy znaleźć ich różnicę),
- jako sumę całek z \(\displaystyle{ [x- E(X) ]^2 \cdot f(x) }\) z każdego przedziału gęstości.
kwantyl rzędu \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \ \ q_{1/4} }\) obliczamy z równania całkowego:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{q_{1/4}} f(x)dx= \frac{1}{4}.}\)
Aby znaleźć gęstość \(\displaystyle{ f(x) }\) wystararczy znaleźć pochodną w każdym przedziale określoności dystrybuanty \(\displaystyle{ F(x). }\)
Aby otrzymać wartość średnią (oczekiwaną) \(\displaystyle{ E(X) }\) obliczamy sumę całek z iloczynu \(\displaystyle{ x\cdot f(x) }\) z każdego przedziału
gęstości.
Aby obliczyć drugi moment zwykły \(\displaystyle{ E(X^2) }\) obliczamy sumę całek z iloczynu \(\displaystyle{ x^2 \cdot f(x) }\) z każdego przedziału
gęstości.
Wariancję możemy obliczyć dwoma sposobami:
- jako różnicę \(\displaystyle{ Var(X) = E(X^2) - (E(X))^2 }\) (te wartości mamy już obliczone - wystarczy znaleźć ich różnicę),
- jako sumę całek z \(\displaystyle{ [x- E(X) ]^2 \cdot f(x) }\) z każdego przedziału gęstości.
kwantyl rzędu \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \ \ q_{1/4} }\) obliczamy z równania całkowego:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{q_{1/4}} f(x)dx= \frac{1}{4}.}\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy