Dzień dobry
Proszę mi wyjaśnić, jak policzyć dystrybuantę rozkładu ciągłego, jak mam daną tabelkę z możliwymi wartościami. No bo jak jest jakiś rozkład ciągły to dystrybuanta jest po prostu całką z funkcji gęstości, co nie? A tak w ogóle to co to jest ta gęstość w tym całym prawdopodobieństwie, bo czasem trzeba ją wyznaczyć i nie łapię, o co pytają.
Mam \(\displaystyle{ P(1)=0.1}\), \(\displaystyle{ P(3)=0.25}\), \(\displaystyle{ P(4)=0.35}\) i \(\displaystyle{ P(7)=0.3}\). I jak jest pytanie \(\displaystyle{ P(X>4)}\), to to jest po prostu równe \(\displaystyle{ P(7)}\) co nie?
Dystrybuanta w rozkładzie dyskretnym
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Dystrybuanta w rozkładzie dyskretnym
Dokładnie tak, to jest \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X=7)}\).
Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
Nie do końca rozumiem. Jak masz podaną tabelkę z możliwymi wartościami, to to bardziej sugeruje rozkład dyskretny, a nie ciągły.Niepokonana pisze: ↑8 cze 2022, o 20:52 Proszę mi wyjaśnić, jak policzyć dystrybuantę rozkładu ciągłego, jak mam daną tabelkę z możliwymi wartościami.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Dystrybuanta w rozkładzie dyskretnym
No właśnie powiedz jak policzyć dystrybuantę tego dyskretnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Dystrybuanta w rozkładzie dyskretnym
Tego, co tutaj podałaś? Tak samo jak dla ciągłego: musisz znaleźć funkcję daną wzorem \(\displaystyle{ F(t) = \mathbb{P}(X \le t)}\). W przypadku dyskretnym niewiele się zmienia - będzie ona kawałkami stała i miała skok w każdym punkcie, gdzie zmienna przyjmuje jakąś wartość z niezerowym prawdopodobieństwem.
Dla przykładu, jeśli \(\displaystyle{ t < 1 }\) to \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X \le t) = 0}\), bo twoja zmienna nie przyjmuje wartości mniejszych niż \(\displaystyle{ 1}\). Dalej na \(\displaystyle{ t \in [1,3)}\) masz \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X \le t) = \mathbb{P}(X = 1) = 0.1}\). I tak dalej.
Dla przykładu, jeśli \(\displaystyle{ t < 1 }\) to \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X \le t) = 0}\), bo twoja zmienna nie przyjmuje wartości mniejszych niż \(\displaystyle{ 1}\). Dalej na \(\displaystyle{ t \in [1,3)}\) masz \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X \le t) = \mathbb{P}(X = 1) = 0.1}\). I tak dalej.