Kule A, B, C, zwracanie, szansa na co najmniej jedną A i B
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 maja 2022, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 16
- Podziękował: 1 raz
Kule A, B, C, zwracanie, szansa na co najmniej jedną A i B
Dzień dobry.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
W urnie znajdują się trzy rodzaje kul: A, B, C.
Szansa na wyciągnięcie kul: A = P(A), B = P(B), C = P(C).
Losujemy X razy po jednej kuli ze zwracaniem.
Jaka jest szansa na to, że wśród wylosowanych kul znajdzie się co najmniej jedna kula A oraz co najmniej jedna kula B?
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
W urnie znajdują się trzy rodzaje kul: A, B, C.
Szansa na wyciągnięcie kul: A = P(A), B = P(B), C = P(C).
Losujemy X razy po jednej kuli ze zwracaniem.
Jaka jest szansa na to, że wśród wylosowanych kul znajdzie się co najmniej jedna kula A oraz co najmniej jedna kula B?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Re: Kule A, B, C, zwracanie, szansa na co najmniej jedną A i B
mozna obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego...
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 maja 2022, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 16
- Podziękował: 1 raz
Re: Kule A, B, C, zwracanie, szansa na co najmniej jedną A i B
Dziękuję za zainteresowanie.mol_ksiazkowy pisze: ↑28 maja 2022, o 11:41 mozna obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego...
Obliczenie prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego również jest dla mnie skomplikowane.
Rozumiem, że trzeba obliczyć szansę na to, że podczas wszystkich X losowań nie trafi się ani kula A, ani kula B. Takim przypadkiem byłoby losowanie samych kul C. Jednak po odjęciu tego prawdopodobieństwa od 1, końcowa wartość prawdopodobieństwa nie uwzględni np. przypadku, że były losowane same kule A.
Zupełnie nie wiem, jak się za to zabrać.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Kule A, B, C, zwracanie, szansa na co najmniej jedną A i B
Czyli nie będzie ani jednej kuli \(\displaystyle{ A }\) lub ani jednej kuli \(\displaystyle{ B, }\) czyli będą same kule \(\displaystyle{ C. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Kule A, B, C, zwracanie, szansa na co najmniej jedną A i B
Może na coś się przyda wzór analogiczny do wzoru dwumiennego Newtona
\(\displaystyle{ 1=(P(A)+P(B)+P(C))^X=\sum_{a+b+c=X}\binom{X}{a\ b\ c}P(A)^aP(B)^bP(C)^c}\),
gdzie \(\displaystyle{ \binom{X}{a\ b\ c}=\frac{X!}{a!b!c!}}\)
\(\displaystyle{ 1=(P(A)+P(B)+P(C))^X=\sum_{a+b+c=X}\binom{X}{a\ b\ c}P(A)^aP(B)^bP(C)^c}\),
gdzie \(\displaystyle{ \binom{X}{a\ b\ c}=\frac{X!}{a!b!c!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 maja 2022, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 16
- Podziękował: 1 raz
Re: Kule A, B, C, zwracanie, szansa na co najmniej jedną A i B
Jeśli w zdarzeniu przeciwnym będą tylko kule C, to w zdarzeniu właściwym musiałyby być kule różne od C, czyli mogłyby być np. same kule A, a potrzebujemy co najmniej jednej kuli A oraz co najmniej jednej kuli B.
Nie jestem w stanie ocenić, czy można go tu zastosować.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Kule A, B, C, zwracanie, szansa na co najmniej jedną A i B
Wyraz z `a, b, c` oznacza prawdopodobieństwo wylosowania `a` razy `A`, `b` razy `B` i `c` razy `C`
Dodano po 1 dniu 7 godzinach 5 minutach 10 sekundach:
Niech `NoA` oznacza zdarzenie "w `X` próbach nie wylosowano żadnej kuli `A`", `NoB` oznacza zdarzenie "w `X` próbach nie wylosowano żadnej kuli `B`", a `TylkoC` oznacza zdarzenie "w `X` próbach losowano wyłacznie kule `C`"
Jesteśmy zainteresowani obliczeniem
`P(NoA'\cap NoB')=P(NoA')+P(NoB')-P(NoA'\cup NoB')`
Ale
\(\displaystyle{ P(NoA)=(1-P(A))^X}\)
\(\displaystyle{ P(NoB)=(1-P(B))^X}\)
\(\displaystyle{ P(NoA'\cup NoB')=1-P(TylkoC)=1-P(C)^X}\)
Zatem prawdopodobieństwo, że wylosujemy przynajmniej jedną kule `A` i przynajmniej jedną kulę `B` wynosi
`1-(1-P(A))^X-(1-P(B))^X+P(C)^X=1-(1-P(A))^X-(1-P(B))^X+(1-P(A)-P(B))^X`
A teraz się okazuje, że ten wzorek wcale nie jest potrzebny, (chociaż zauważyłem to dopiero po wyliczeniu `P(NoA)` przy jego użyciu ) .
Dodano po 1 dniu 7 godzinach 5 minutach 10 sekundach:
Niech `NoA` oznacza zdarzenie "w `X` próbach nie wylosowano żadnej kuli `A`", `NoB` oznacza zdarzenie "w `X` próbach nie wylosowano żadnej kuli `B`", a `TylkoC` oznacza zdarzenie "w `X` próbach losowano wyłacznie kule `C`"
Jesteśmy zainteresowani obliczeniem
`P(NoA'\cap NoB')=P(NoA')+P(NoB')-P(NoA'\cup NoB')`
Ale
\(\displaystyle{ P(NoA)=(1-P(A))^X}\)
\(\displaystyle{ P(NoB)=(1-P(B))^X}\)
\(\displaystyle{ P(NoA'\cup NoB')=1-P(TylkoC)=1-P(C)^X}\)
Zatem prawdopodobieństwo, że wylosujemy przynajmniej jedną kule `A` i przynajmniej jedną kulę `B` wynosi
`1-(1-P(A))^X-(1-P(B))^X+P(C)^X=1-(1-P(A))^X-(1-P(B))^X+(1-P(A)-P(B))^X`
A teraz się okazuje, że ten wzorek wcale nie jest potrzebny, (chociaż zauważyłem to dopiero po wyliczeniu `P(NoA)` przy jego użyciu ) .
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 maja 2022, o 10:38
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 16
- Podziękował: 1 raz
Re: Kule A, B, C, zwracanie, szansa na co najmniej jedną A i B
Bardzo dziękuję za rozwiązanie problemu.