Warunkowe wartości oczekiwane.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gr4vity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 14 paź 2021, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 19 razy

Warunkowe wartości oczekiwane.

Post autor: gr4vity »

Mam wektor losowy \(\displaystyle{ X,Y}\) dany rozkładem dyskretnym (rozkład mam w formie tabelki \(\displaystyle{ 3}\) na \(\displaystyle{ 3}\) z wartościami dla konkretnych \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\), pominę przepisywanie jej).
Dodam tylko, że kolumny to: \(\displaystyle{ Y = 1, Y =3, Y = 5,}\) natomiast wiersze to \(\displaystyle{ X = -2, X = -4, X = -8}\) w podanej kolejności.
Moje zadanie to:
Wyznacz warunkowe wartości oczekiwane: \(\displaystyle{ \varepsilon X(Y|X=x_{i})}\) i na ich podstawie wyznacz \(\displaystyle{ \varepsilon(Y|X)}\).
Mógłbym prosić o jakąś wskazówkę jak się za to zabrać?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2022, o 17:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Warunkowe wartości oczekiwane.

Post autor: janusz47 »

To za mało informacji do rozwiązania zadania.

Jaki jest rozkład łączny zmiennych losowych \(\displaystyle{ X, Y }\) (wektora losowego (X,Y)) w tabelce ?

Tabelę łatwo przedstawić w \(\displaystyle{ \LaTeX. }\)

Patrz [instrukcja] Krótki kurs LaTeX-a Punkt 11.
ODPOWIEDZ