Funkcja deterministyczna zmiennej losowej ciągłej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Funkcja deterministyczna zmiennej losowej ciągłej

Post autor: bartekw2213 »

Wiadomo, że zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład:
\(\displaystyle{ p_x(x) = \frac{3}{64}x^2,\quad x \in (0, 4)}\)
\(\displaystyle{ p_x(x) = 0,\quad \quad x \not\in (0, 4)}\)

Wiadomo, że zmienna losowa \(\displaystyle{ Y = \sqrt{X}}\), znajdź rozkład \(\displaystyle{ p_y(y)}\)

Rozwiązałem to w następujący sposób:

1. \(\displaystyle{ y = g(x) = \sqrt{x} \Rightarrow x = g^{-1}(y) = \frac{8 \sqrt{3}y }{3} }\)

2. \(\displaystyle{ p_y(y) = p_x(g^{-1}(y))\left| \frac{dg^{-1}(y)}{dy} \right| = \frac{3}{64}\left( \frac{8 \sqrt{3}y }{3}\right) ^2 \cdot \frac{8 \sqrt{3} }{3} = 8 \sqrt{3}y^2 }\)

Poprawna odpowiedź to \(\displaystyle{ p_y(y) = \frac{3}{32}y^5 }\)

Gdzie popełniłem błąd?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2022, o 23:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Funkcja deterministyczna zmiennej losowej ciągłej

Post autor: Dasio11 »

Skoro \(\displaystyle{ g(x) = \sqrt{x}}\), to \(\displaystyle{ g^{-1}(y) = y^2}\).
ODPOWIEDZ