Zrozumieć wektory losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Zrozumieć wektory losowe

Post autor: Matiks21 »

Hej,
Mam takie zagadnienie
Mamy zbiór wektorów losowych \(\displaystyle{ k_1, ..., k_n }\) gdzie wektor z indeksem \(\displaystyle{ i }\) ma rozkład \(\displaystyle{ N(\mu_i, I\sigma) }\)

W jaki sposób mam policzyć

\(\displaystyle{ E(k_i^T\cdot k_j)}\)

?

Mam problem z ogarnięciem tego pojęciowo.

Proszę o pomoc ;)


Edit:
Ok, ogarnąłem że
\(\displaystyle{ E(k_i^T\cdot k_j) = Tr(I\sigma) + \mu_i^T \cdot \mu_j}\)

Dodano po 21 minutach 40 sekundach:
Ok, followup:
Jak obliczyć
\(\displaystyle{ E(\exp(k_i^T\cdot k_j))}\)?
ODPOWIEDZ