Rozpoznawanie kul

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Rozpoznawanie kul

Post autor: Borneq »

Pewien magik twierdzi że ma w jakimś stopniu zdolności jasnowidzące.
Dostał zadanie. Jest urna z kulami, losujemy ze zwracaniem lub w urnie jest nieskończona ilość kul (jedno drugiemu nie przeszkadza więc jest "lub" a nie "albo"). Są identyczne, tylko w środku połowy jest kulka czerwona, a drugiej połowy zielona.
Magik za każdą poprawnie zidentyfikowaną zarabia dolara, i traci za źle zidentyfikowaną.
Przypadek 1: 5 zielonych 5 czerwonych rozpoznał 3 zielone, 3 czerwone, nie rozpoznał 2 zielonych, i 2 czerwony, zarabia 6-4=2
Przypadek 2: 6 zielonych 4 czerwone, rozpoznał 4 zielone, 2 czerwone, nie 2 i 2, zarobił 6-4 = 2
Przypadek 1: 5 zielonych 5 czerwonych, rozpoznał wszystkie, zarobił 10

Modyfikacja: ma też możliwość powiedzenia "nie wiem" , nie zarabia i nie traci. Czy to po prostu tak, jakby nie brał udziału w losowaniu? czyli o 1 losowanie mniej za każde "nie wiem"?
Nie badam przypadku gdy wartość strat jest większa niż zysków, bo albo nie liczę i wiem że nie ma zdolności, albo ma odwrotne i liczę zamieniając nagrody z karami tym samym wzorem.
Mam liczyć dystrybuantę, czyli jak zarobi 2, to jakie prawdopodobieństwo że zarobi 2,3,...10?
To chyba bardzo łatwe, ale dawno nie liczyłem prawdopodobieństw.
ODPOWIEDZ