Zmienna losowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
adek781
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 kwie 2022, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Zmienna losowa

Post autor: adek781 »

Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ P(X=x)=\left( \frac{1}{a}\right) ^x}\) dla \(\displaystyle{ x=1,2, . . .}\) jest rozkładem prawdopodobieństwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\)?

:) ktoś pomoże jak to ugryźć?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2022, o 19:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Zapoznaj się z instrukcją LaTeXa: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Zmienna losowa

Post autor: Dasio11 »

Zestaw warunków \(\displaystyle{ P(X = n) = p_n}\) zadaje rozkład prawdopodobieństwa na \(\displaystyle{ \NN}\) dokładnie wtedy, gdy prawe strony sumują się do \(\displaystyle{ 1}\). Masz więc do rozwiązania równanie

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( \frac{1}{a} \right)^n = 1}\).
adek781
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 kwie 2022, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Zmienna losowa

Post autor: adek781 »

Dasio11 pisze: 6 kwie 2022, o 19:39\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( \frac{1}{a} \right)^n = 1}\).
Dzięki za pomoc, a podpowiesz jeszcze jak ruszyć to równanie? Nie miałem styczności z sumami.
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2022, o 20:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34277
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zmienna losowa

Post autor: Jan Kraszewski »

A wiesz, co to jest szereg geometryczny? Skoro badasz już rozkłady prawdopodobieństwa, to powinieneś...

JK
ODPOWIEDZ