Dzień dobry,
Jestem tu nowy, proszę nie bić. Zadałem sobie pytanie ile w Polsce jest osób które nazywają się Jan Kowalski. Oczywiście nie znalazłem takich danych więc posłużyłem się statystyką ale nie wiem czy odpowiednio.
A więc:
w Polsce jest około \(\displaystyle{ 18\ 470\ 500}\) mężczyzn w tym osób o imieniu Jan jest \(\displaystyle{ 503\ 920}\) a o nazwisku Kowalski \(\displaystyle{ 68\ 061.}\)
Założyłem (nie wiem czy poprawnie) ze będzie to losowanie ze zwracaniem i tak:
prawdopodobieństwo wylosowania osoby o imieniu JAN wynosi \(\displaystyle{ 0,02728256}\) a o nazwisku KOWALSKI \(\displaystyle{ 0,00378487}\). Mnożąc te wartości otrzymałem \(\displaystyle{ 0,00010326.}\)
Wracając do liczby mężczyzn wyszło mi ze w naszym kraju żyje co najmniej \(\displaystyle{ 1907}\) mężczyzn, którzy nazywają się JAN KOWALSKI.
proszę o informację czy odpowiednio rozwiązałem problem.
Pozdrawiam
Ilość Janów Kowalskich w Polsce
Ilość Janów Kowalskich w Polsce
Ostatnio zmieniony 15 sty 2022, o 14:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Ilość Janów Kowalskich w Polsce
O ile dane są prawdziwe, to średnio Janów wśród Kowalskich będzie proporcjonalnie tylu, co Janów wśród wszystkich mężczyzn w Polsce.
\(\displaystyle{ \frac{503920}{18470500} \cdot 68061 \approx 1857}\)
ale to tylko szacowanie, a nie faktyczna liczba.
\(\displaystyle{ \frac{503920}{18470500} \cdot 68061 \approx 1857}\)
ale to tylko szacowanie, a nie faktyczna liczba.