Przestrzen zd elementarnych w p calkowitym
- Mlodsza
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 22:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 2 razy
Przestrzen zd elementarnych w p calkowitym
Meczy mnie tu taka rzecz. W typowych zadaniach na p-o calkowite doswiadczenie odbywa sie dwuetapowo. Mam w zwiazku z tym problem z opisaniem przestrzeni zdarzen elementarnych. Wezmy taki prosty przyklad:
Sa dwie urny, w pierwszej 2 czarne i jedna biala kula, w drugiej jedna czarna, drugia biala. Przekladamy z pierwszej urny do drugiej (pierwszy etep) jedna kule, a nastepnie z drugiej urny losujemy (etap dwa) jedna kule. Obliczyc p-o, ze to czarna kula.
A juz zupelnie sie gubie z przestrzenia zd el przy zadaniach o fabrykach, z ktorych przychodza partie zawierajace wybrakowany towar.
Bylabym bardzo wdzieczna za opisanie przestrzeni zdarzen elementarnych w powyzszym przykladzie z kulami, chcialabym to raz a dobrze zrozumiec...
Sa dwie urny, w pierwszej 2 czarne i jedna biala kula, w drugiej jedna czarna, drugia biala. Przekladamy z pierwszej urny do drugiej (pierwszy etep) jedna kule, a nastepnie z drugiej urny losujemy (etap dwa) jedna kule. Obliczyc p-o, ze to czarna kula.
A juz zupelnie sie gubie z przestrzenia zd el przy zadaniach o fabrykach, z ktorych przychodza partie zawierajace wybrakowany towar.
Bylabym bardzo wdzieczna za opisanie przestrzeni zdarzen elementarnych w powyzszym przykladzie z kulami, chcialabym to raz a dobrze zrozumiec...
-
- Użytkownik
- Posty: 2283
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Przestrzen zd elementarnych w p calkowitym
Jako, że w przykładzie z kulami ilość wszystkich możliwości jest dość mała, zaproponuję poniższy model:
Oznaczmy kule numerami od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 5}\). Kule o numerach \(\displaystyle{ 1,2,3}\) w pierwszej urnie, kule o numerach \(\displaystyle{ 4,5}\) w drugiej urnie. Kule \(\displaystyle{ 1,4}\) białe, kule \(\displaystyle{ 2,3,5}\) czarne.
Przestrzeń zdarzeń elementarnych składać się będzie z wszystkich możliwych par \(\displaystyle{ (a,b)}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) to numer kuli wylosowanej w pierwszym etapie, a \(\displaystyle{ b}\) w drugim etapie. Zatem
\(\displaystyle{ \Omega=\{(1,1),(1,4),(1,5), (2,2), (2,4), (2,5), (3,3), (3,4), (3,5)\}}\)
Wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne, a zdarzenie sprzyjające \(\displaystyle{ A}\) to wylosowanie kuli \(\displaystyle{ 2,3}\) lub \(\displaystyle{ 5}\) za drugim razem, czyli
\(\displaystyle{ A=\{(1,5),(2,2),(2,5), (3,3),(3,5)\}}\).
Podliczając \(\displaystyle{ \mathbb{P}(A)=\frac{5}{9}}\). Wynik zgadza się z tym otrzymanym ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite.
Oznaczmy kule numerami od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 5}\). Kule o numerach \(\displaystyle{ 1,2,3}\) w pierwszej urnie, kule o numerach \(\displaystyle{ 4,5}\) w drugiej urnie. Kule \(\displaystyle{ 1,4}\) białe, kule \(\displaystyle{ 2,3,5}\) czarne.
Przestrzeń zdarzeń elementarnych składać się będzie z wszystkich możliwych par \(\displaystyle{ (a,b)}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) to numer kuli wylosowanej w pierwszym etapie, a \(\displaystyle{ b}\) w drugim etapie. Zatem
\(\displaystyle{ \Omega=\{(1,1),(1,4),(1,5), (2,2), (2,4), (2,5), (3,3), (3,4), (3,5)\}}\)
Wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne, a zdarzenie sprzyjające \(\displaystyle{ A}\) to wylosowanie kuli \(\displaystyle{ 2,3}\) lub \(\displaystyle{ 5}\) za drugim razem, czyli
\(\displaystyle{ A=\{(1,5),(2,2),(2,5), (3,3),(3,5)\}}\).
Podliczając \(\displaystyle{ \mathbb{P}(A)=\frac{5}{9}}\). Wynik zgadza się z tym otrzymanym ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Przestrzen zd elementarnych w p calkowitym
Doświadczenie losowe opisane w treści zadania jest dwuetapowe:
-wylosowanie kuli z urny pierwszej i przełożenie do urny drugiej - etap pierwszy
-wylosowanie kuli z urny drugiej - etap drugi.
Oznaczenia:
\(\displaystyle{ b }\) - kula biała
\(\displaystyle{ c }\) - kula czarna
Etap pierwszy:
\(\displaystyle{ (\Omega_{1},P_{1}):}\)
\(\displaystyle{ \Omega_{1}= \{ b, c\}, \ \ P_{1}(b)= \frac{1}{3}, \ \ P_{1}(c) = \frac{2}{3}. }\)
Etap drugi
Z etapem drugim związane są dwa modele, w zależności od koloru wylosowanej kuli w etapie pierwszym i przełożeniu do urny drugiej:
\(\displaystyle{ (\Omega_{2} , P_{2|1}), \ \ (\Omega_{2} , P_{2|2}): }\)
\(\displaystyle{ \Omega_{2} =\{ b, c\}, }\)
\(\displaystyle{ P_{2|1}(b) = \frac{2}{3}, \ \ P_{2|1}(c) = \frac{1}{3}, \ \ P_{2|2}(b) = \frac{1}{3}, \ \ P_{2|2}(c) = \frac{2}{3}. }\)
Model całego dwuetapowego doświadczenia:
\(\displaystyle{ (\Omega, P), }\)
gdzie:
\(\displaystyle{ \Omega = \{(b,b), (b, c), (c, b), (c, c) \}, }\)
\(\displaystyle{ P(b,b) = P_{1}(b) \cdot P_{2|1}(b) = \frac{1}{3}\cdot \frac{2}{3} = \frac{2}{9}, }\)
\(\displaystyle{ P(b,c) = P_{1}(b) \cdot P_{2|1}(c) = \frac{1}{3}\cdot \frac{1}{3} = \frac{1}{9}, }\)
\(\displaystyle{ P(c,b) = P_{1}(c) \cdot P_{2|2}(b) = \frac{2}{3}\cdot \frac{1}{3} = \frac{2}{9}, }\)
\(\displaystyle{ P(c,c) = P_{1}(c) \cdot P_{2|2}(c) = \frac{2}{3}\cdot \frac{2}{3} = \frac{4}{9}. }\)
\(\displaystyle{ C }\) - zdarzenie "wylosowana kula z urny drugiej jest czarna. "
\(\displaystyle{ P(C) = P(b,c) + P(c,c) = \frac{1}{9} + \frac{4}{9} = \frac{5}{9}. }\)
Interpretacja otrzymanego wyniku
Wykonując dwuetapowe doświadczenie losowe, możemy oczekiwać, że w \(\displaystyle{ 55,(5)\% }\) ogólnej liczbie jego wyników - wylosujemy z urny drugiej kulę czarną.
-wylosowanie kuli z urny pierwszej i przełożenie do urny drugiej - etap pierwszy
-wylosowanie kuli z urny drugiej - etap drugi.
Oznaczenia:
\(\displaystyle{ b }\) - kula biała
\(\displaystyle{ c }\) - kula czarna
Etap pierwszy:
\(\displaystyle{ (\Omega_{1},P_{1}):}\)
\(\displaystyle{ \Omega_{1}= \{ b, c\}, \ \ P_{1}(b)= \frac{1}{3}, \ \ P_{1}(c) = \frac{2}{3}. }\)
Etap drugi
Z etapem drugim związane są dwa modele, w zależności od koloru wylosowanej kuli w etapie pierwszym i przełożeniu do urny drugiej:
\(\displaystyle{ (\Omega_{2} , P_{2|1}), \ \ (\Omega_{2} , P_{2|2}): }\)
\(\displaystyle{ \Omega_{2} =\{ b, c\}, }\)
\(\displaystyle{ P_{2|1}(b) = \frac{2}{3}, \ \ P_{2|1}(c) = \frac{1}{3}, \ \ P_{2|2}(b) = \frac{1}{3}, \ \ P_{2|2}(c) = \frac{2}{3}. }\)
Model całego dwuetapowego doświadczenia:
\(\displaystyle{ (\Omega, P), }\)
gdzie:
\(\displaystyle{ \Omega = \{(b,b), (b, c), (c, b), (c, c) \}, }\)
\(\displaystyle{ P(b,b) = P_{1}(b) \cdot P_{2|1}(b) = \frac{1}{3}\cdot \frac{2}{3} = \frac{2}{9}, }\)
\(\displaystyle{ P(b,c) = P_{1}(b) \cdot P_{2|1}(c) = \frac{1}{3}\cdot \frac{1}{3} = \frac{1}{9}, }\)
\(\displaystyle{ P(c,b) = P_{1}(c) \cdot P_{2|2}(b) = \frac{2}{3}\cdot \frac{1}{3} = \frac{2}{9}, }\)
\(\displaystyle{ P(c,c) = P_{1}(c) \cdot P_{2|2}(c) = \frac{2}{3}\cdot \frac{2}{3} = \frac{4}{9}. }\)
\(\displaystyle{ C }\) - zdarzenie "wylosowana kula z urny drugiej jest czarna. "
\(\displaystyle{ P(C) = P(b,c) + P(c,c) = \frac{1}{9} + \frac{4}{9} = \frac{5}{9}. }\)
Interpretacja otrzymanego wyniku
Wykonując dwuetapowe doświadczenie losowe, możemy oczekiwać, że w \(\displaystyle{ 55,(5)\% }\) ogólnej liczbie jego wyników - wylosujemy z urny drugiej kulę czarną.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Przestrzen zd elementarnych w p calkowitym
W tym dwuetapowym doświadczeniu losowym - wylosowanie każdego koloru kuli z urny pierwszej jak i z urny drugiej jest jednakowo możliwe.
Dodano po 5 minutach 12 sekundach:
Modeli rozwiązania tego zadania jest kilka. Przedstawiłem model dwuetapowy preferowany przez Śp. Pana Prof. Tadeusza Kubika.
Dodano po 5 minutach 12 sekundach:
Modeli rozwiązania tego zadania jest kilka. Przedstawiłem model dwuetapowy preferowany przez Śp. Pana Prof. Tadeusza Kubika.
- Mlodsza
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 22:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Przestrzen zd elementarnych w p calkowitym
Tak, wiem, dziekuje.
Chodzi mi o model calego dwuetapowego doswiadczenie, gdzie czteroelementowy omega, sklada sie ze zdarzen, prawdopodobienstwa ktorych sa rozne.
Chodzi mi o model calego dwuetapowego doswiadczenie, gdzie czteroelementowy omega, sklada sie ze zdarzen, prawdopodobienstwa ktorych sa rozne.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Przestrzen zd elementarnych w p calkowitym
Naprawdę nie wiem jakie zadanie ma Pani na myśli. Czy ma Pani zadanie, które sprawia trudność w poszukiwaniu modelu jego rozwiązania ?
Możemy jawnie użyć wzór na prawdopodobieństwo całkowite (zupełne) w jego rozwiązaniu.
Możemy jawnie użyć wzór na prawdopodobieństwo całkowite (zupełne) w jego rozwiązaniu.
- Mlodsza
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 22:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Przestrzen zd elementarnych w p calkowitym
Nie Pani, jaka pani?
Nie mam konkretnego zadania, chce pojac. Tam wyzej napisales (Pan napisal?;))
\(\displaystyle{ P(b,b)=\frac{2}{9}}\)
\(\displaystyle{ P(b,c)=\frac{1}{9}}\)
A \(\displaystyle{ (b,b)}\) i \(\displaystyle{ (b,c)}\) to zdarzenia elementarne, wiec, jak sadze, powinny miec takie samo p-o.
Nie mam konkretnego zadania, chce pojac. Tam wyzej napisales (Pan napisal?;))
\(\displaystyle{ P(b,b)=\frac{2}{9}}\)
\(\displaystyle{ P(b,c)=\frac{1}{9}}\)
A \(\displaystyle{ (b,b)}\) i \(\displaystyle{ (b,c)}\) to zdarzenia elementarne, wiec, jak sadze, powinny miec takie samo p-o.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Przestrzen zd elementarnych w p calkowitym
A dlaczego miałyby być te prawdopodobieństwa równe, skoro są to prawdopodobieństwa warunkowe, dotyczące różnego składu kul białych i czarnych w urnie \(\displaystyle{ U_{2} }\) ?
Dodano po 33 minutach 59 sekundach:
Dokładniej są to prawdopodobieństwa iloczynów zdarzeń (prawdopodobieństwa całkowite).
Na przykład: \(\displaystyle{ P(b \ \ c)) }\) prawdopodobieństwo zdarzenia " z urny pierwszej wylosowano kulę białą i przełożono do urny drugiej i z urny drugiej wylosowano kulę czarną.
Dodano po 33 minutach 59 sekundach:
Dokładniej są to prawdopodobieństwa iloczynów zdarzeń (prawdopodobieństwa całkowite).
Na przykład: \(\displaystyle{ P(b \ \ c)) }\) prawdopodobieństwo zdarzenia " z urny pierwszej wylosowano kulę białą i przełożono do urny drugiej i z urny drugiej wylosowano kulę czarną.