obliczyć prawdopodobieństwo wyboru piwa z CTG

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
jelen+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 paź 2021, o 17:48
Płeć: Kobieta
wiek: 22
Podziękował: 10 razy

obliczyć prawdopodobieństwo wyboru piwa z CTG

Post autor: jelen+ »

\(\displaystyle{ 60\%}\) studentów woli piwo z koncernu od piwa kraftowego. Marek zorganizował imprezę dla \(\displaystyle{ 100}\) osób, z których każda ma otrzymać na wejście dwupak piwa. Przygotowano \(\displaystyle{ 70}\) paczek z piwa koncernowego oraz \(\displaystyle{ 45 }\) paczek piwa kraftowego. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy z gości będzie mógł sobie wybrać taki rodzaj piwa, jaki mu odpowiada?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: obliczyć prawdopodobieństwo wyboru piwa z CTG

Post autor: Dasio11 »

Niech \(\displaystyle{ X_i}\) dla \(\displaystyle{ i=1, \ldots, 100}\) będą takimi zmiennymi losowymi, że \(\displaystyle{ X_i = 1}\) jeśli \(\displaystyle{ i}\)-ty uczestnik imprezy woli piwo z koncernu i \(\displaystyle{ X_i = 0}\) gdy bardziej odpowiada mu piwo kraftowe. Wtedy \(\displaystyle{ X_1, \ldots, X_{100}}\) są niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładzie zero-jedynkowym z prawdopodobieństwem sukcesu równym \(\displaystyle{ 60 \%}\). Zapisz zdarzenie, którego prawdopodobieństwo należy obliczyć, jako nierówność z udziałem powyższych zmiennych losowych, a potem skorzystaj z centralnego twierdzenia granicznego, żeby oszacować to prawdopodobieństwo używając dystrybuanty rozkładu normalnego.
ODPOWIEDZ