Zadanie o prawdopodobieństwie urządzenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Emil6011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 lis 2021, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Zadanie o prawdopodobieństwie urządzenia

Post autor: Emil6011 »

Urządzenie składa się z trzech zespołów typu A, trzech zespołów typu B oraz czterech zespołów typu C. Urządzenie przestaje działać, jeśli działają mniej niż dwa zespoły danego typu. Prawdopodobieństwo zepsucia się poszczególnych zespołów w ciągu roku wynosi \(\displaystyle{ P(A)=0.1, P(B)=0.1}\) i \(\displaystyle{ P(C)=0.2}\). Obliczyć prawdopodobieństwo, że urządzenie przestanie dzialac w danym czasie.

Prawidłowa odp to \(\displaystyle{ 0,0832}\) jak to obliczyć ?

Proszę o wyjaśnienie
Ostatnio zmieniony 6 gru 2021, o 20:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

Re: Zadanie o prawdopodobieństwie urządzenia

Post autor: Gouranga »

Żeby działało to muszą działać 2 lub 3 A, 2 lub 3 B i 2,3 lub 4 C
Jakie jest prawdopodobieństwo że 2 A działają a 1 nie?
Emil6011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 lis 2021, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Re: Zadanie o prawdopodobieństwie urządzenia

Post autor: Emil6011 »

Gouranga pisze: 7 gru 2021, o 09:41 Żeby działało to muszą działać 2 lub 3 A, 2 lub 3 B i 2,3 lub 4 C
Jakie jest prawdopodobieństwo że 2 A działają a 1 nie?
W przypadku a oraz b \(\displaystyle{ 0,9 \cdot 0,9 \cdot 0,1}\)? Jeżeli nie to tępy jestem.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2021, o 10:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

Re: Zadanie o prawdopodobieństwie urządzenia

Post autor: Gouranga »

dokładnie
zakładając oczywiście że poszczególne moduły tego samego typu nie są rozróżnialne między sobą
to teraz jakie konfiguracje działających i niedziałających modułów gwarantują działanie urządzenia?
Ostatnio zmieniony 8 gru 2021, o 16:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ